KOLIKO KOFEINA IMA U KAFI, ZELENOM ČAJU, CRNOM ČAJU…?

Šta birate za početak dana?

Foto: Pixabay

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama razlikuje se u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme, kao i od količine pića.

Da biste dobili opštu ideju, ovde je sažetak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg.

Koičine kofeina u jednoj šoljici

  • Kafa: 96 mg kofeina
  • Latte: 86,4 mg kofeina
  • Ledena kafa: 74,4 mg kofeina
  • Crni čaj: 48 mg kofeina
  • Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina
  • Kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina
  • Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj – čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja klorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdavljem kardiovaskularnog sistema.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos