- promo -

SANKCIJE PRAVE HAOS U POLJOPRIVREDI

Zabrana izvoza beloruskog sastojka za kalijumova đubriva preti da pokrene nestašicu hrane u svetu

Foto: Wikimedia Commons

Rat u Ukrajini ali i ekonomske sankcije, nametnuli su vanredne globalne uslove, koji su doveli do divljanja cena energenata ali i poljoprivrednih proizvoda zbog čega su Evropa ali i svet u panici. Situaciju u poljoprivredi dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji, uveden u sredu, kojim je stavljena rampa na izvoz potaše, važnog sastojka za veštačka kalijumova đubriva.

Upravo ta mera, uoči prolećne setve, unosi nemir jer bez ove sirovine, čiji je Belorusija drugi svetski proizvođač, nije moguće proizvesti potrebne količine kalijumovog đubriva za proizvodnju hrane. Ovo tim pre što Evropa gotovo i da nema sopstvenu proizvodnju ove sirovine i bila je oslonjenja na uvoz iz Belorusije. U ovakvoj situaciji, zemlje EU traže rešenje na drugim tržištima, pre svega kanadskom.

Ipak, kanadske količine sigurno ne mogu nadoknaditi one beloruske i ruske, zbog čega postoje indicije da će ovakva situacija, ionako visoke cene veštačkih đubriva dodatno podići, što može da dovede ne samo do poskupljenja hrane već i njenog nedostatka. Naime, već ionako enormno visoke cene veštačkih đubriva, idu i do 1.000 evra za tonu, verovatno će se dodatno uvećati jer ga neće biti dovoljno na svetskom tržištu i to uoči prolećne setve, zbog čega preti opasnost da se značajno manje količine poljoprivrednih kultura proizvedu.

Ovakva mera pogađa i zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji i Belorusiji, poput Brazila. Naime, ova država unapred plaćen beloruski potaš ne može da uveze jer je Litvanija sprečila transport, zbog čega će ostati bez značajnih količina đubriva. To praktično znači, kako navode zvaničnici ove države, da će cene soje, kafe i drugih proizvoda značajno poskupeti jer će morati umesto jeftinijeg beloruskog da nabave skuplji potaš iz drigih država.

Kako navodi “Politiko” ova mera EU je veliki rizik u pogledu opterećenja globalnog lanca ishrane a njen cilj je da se uskrate značajni prihodi Belorusiji od izvoza potaše i kalijumovog đubriva, koji donosi preko dve milijarde dolara u državnu kasu.

Ako se zna i da je Rusija ograničila izvoz ove sirovine ali i veštačkih đubriva, onda je jasno da će na svetskom tržištu nedostajati bar 40 posto ovih proizvoda, koliko su zajedno ove dve države izvozile.To praktično znači da na globalnom nivou preti opasnpost od značajno manjih prinosa u nekim poljoprivrednim kulturama, posebno pirinča, pšenice, šećera, soje.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos