NEMCI VOLE BRZU VOŽNJU

Ne odustaju od brze vožnje, uprkos cenama goriva

Foto: Wikimedia Commons

Sporijom vožnjom na auto-putu štedi se benzin. Ali to jednostavno sredstvo jedva da se koristi u Nemačkoj – čak i sada, u vreme kada cene goriva dramatično rastu. Statistike pokazuju sasvim drukčije navike u vožnji.

Prema podacima iz saobraćajnih statistika vozači u Nemačkoj ne smanjuju brzinu iako rastu cene goriva. Na auto-putevima do sada nije zabeleženo smanjenje tempa vožnje. To pokazuju podaci firmi koje skupljaju i sistematizuju podatke iz oblasti saobraćaja kao što su Inriks i TomTom.

Naročito na auto-putu potrošnja goriva direktno zavisi od brzine kojom se vozi. Prema nemačkom Zavodu za zaštitu okoline, pri brzini od 90 kilometara na sat automobil troši čak 23 odsto goriva manje nego pri brzini od 110 kilometara na sat.

„Naša analiza brzine vožnje na više nemačkih auto-puteva trenutno ne pokazuje promene navika u vožnji na osnovu povećanja cena goriva“, kaže Bob Pišju koji radi za Inriks. On dodaje da je na pojedinim deonicama povećana gustina saobraćaja pa je zato vožnja usporena.

Prema podacima firme TomTom vide se razlike između tendencija za vreme vikenda i radnim danima. Radnim danima se ne vidi „promena načina vožnje na posmatranim auto-putevima u pogledu prosečne brzine, otkako su cene goriva počele da rastu“.

Preko dva evra po litru

TomTom navodi da je saobraćaj čak nešto brži nego sredinom prošlog meseca. Međutim, postoje naznake da je smanjen broj vozila, što pospešuje protok saobraćaja.

Podaci TomToma ne pokazuju jedinstvenu sliku za vikende. Trend je u pravcu nešto sporije vožnje, ali i u pravcu povećanja broja vozila na putevima, što bi moglo da objasni usporavanje.

Trenutno je cena goriva u Nemačkoj premašila dva evra po litru, pa je na do sada nezabeleženom nivou. U prve dve nedelje rata u Ukrajini dnevno se ta cena povećavala skoro redovno za više od deset cenata. Prema podacima Nemačkog auto-moto saveza (ADAC) dizel je od tada poskupeo za 64 centa, super E10 za 45 centi.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos