NEMAČKA SE POLAKO SUŠI

Gubitak vode je konstantan i znatan, a obim svega toga se još ne može predvideti

Foto: Pixabay

Nemačka je još uvek bogata vodom. Ali, novi podaci pokazuju da je gubitak vode konstantan i znatan, a obim svega toga se još ne može predvideti.

Neke stvari se bolje vide odozgo. Džaj Famileti, direktor Globalnog instituta za vode na Univerzitetu Saskatun, Kanada, za NASA i Nemačkog centra za vazduhoplovstvo i svemirske letove procenjuje podatke sa satelita Grejs. Rezultati do kojih je došao ga zabrinjavaju:

„Jednostavno rečeno, Nemačka je za 20 godina izgubila vodu veličine Bodenskog jezera. To je nezamisliva količina vode.“

Skoro 20 godina dva satelita Grejs krajnje precizno mere promene zemljine teže, koje su uzrokovane, na primer, proemenama u količni vode.

„Procena podataka pokazuje nam negativan trend. Gubitak vode u Nemačkoj je oko 2,5 gigatona ili kubnih kilometara godišnje. To je čini jednim od regiona sa najvećim gubitkom vode na svetu“, kaže Familjeti.

Svuda u Nemačkoj manje vode

To je zastrašujući nalaz. Familjeti samo utvrđuje činjenice, ne spekuliše o uzrocima, ali druge analize pokazuju da su klimatske promene u prvom planu. S jedne strane, povišene temperature dovode do većeg isparavanja, sa druge strane, tokom jakih kiša taj višak vode jednostavno otiče i ne dospeva u podzemne rezervore voda.

Podaci sa satelita Grejs su relativno grubi, prikazani su u kvadratima s dužinom stranice od 150 kilometara. Ali, čak i tako možete videti određene regionalne razlike, objašnjava Famillieti.

„A ako dobro pogledate, možete videti da je posebno visok nivo vode koji se povlači u regionu oko Lineburga, kao i na jugozapadu, u Baden-Virtembergu, i na jugoistoku, u Bavarskoj.“

Međutim, praktično cela Nemačka je crvena, a to znači i da je svuda sve manje vode.

Velika potrošnja u poljoprivredi i privatnim domaćinstvima

To je problem, posebno u akutnim fazama suše. To se primetilo već prtehodnih godina: tokom dužih sušnih perioda, kao u leto 2018, već je bilo regionalnih problema sa javnim vodosnabdevanjem. Biljke su uvele na poljima i drveće u šumama teško stradalo.

Poljoprivreda je i krivac i žrtva. U nevolji, farmeri traže svoj spas u sve većem navodnjavanju. A privatna domaćinstva protiv suše takođe se bore koristeći mnogo vode, čak iako im se samo osušio travnjak.

Hidrolozi pozivaju na mere predostrožnosti

To su još uvek problemi koji se javljaju u pojedinim godinama ili na pojedinim lokacijama. Ali prof. Martin Grambou, hidrolog i glavni ekonomista za vodu u bavarskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, upozorava na podatke iz misije Grejs:

„Postoje stvari koje mi još nismo objavili, ali koje, nažalost, potvrđuju tu sliku. Nemačka ima sistemski deficit vode. A neprijatna stvar u vezi s tim je da se to dugo, dugo vremena ne primećuje. A kada postane primetno, prekasno je.“

Hidrolozi stoga pozivaju na mere predostrožnosti. Nova vodoprivredna područja morala bi da budu zaštićena, a veće mreže snabdevanja mogle bi da obezbede da sve oskudniji resurs vode bude dostupan svuda i u narednim decenijama.

Ali, iako je vode sve manje, potrošnja tog blaga je poslednjih godina ponovo porasla.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos