ZAŠTO JE MARIJUPOLJ TOLIKO BITAN?

Putin ga smatra sastavnim delom "Novorusije", za Ukrajince je centar ekonomije.

Foto: Wikimedia Commons

Ukrajinski lučki grad Marijupolj već tri nedelje nalazi se pod neprekidnom opsadom ruskih snaga. Posledice su katastrofalne – hiljade mrtvih, između 100.000 i 200.000 civila zarobljenih u opkoljenom gradu bez vode, struje i grejanja, a 80 odsto infrastrukture je uništeno bez mogućnosti rekonstrukcije. Ukrajinske vlasti bez mnogo razmišljanja odbile su zahtev Rusa da predaju grad.

Zašto je Marijupolj toliko bitan?

Za Putina ima simbolički i geostrateški značaj

Za Ruse, odgovor na to pitanje je manje više jasan. On se nalazi samo tridesetak kilometara od Donbasa koji je pod ruskom kontrolom i njegovim osvajanjem Moskva bi spojila Krim sa dve ocepljene republike, Donjeckom i Luhanskom.

Tih 30 kilometara već osam godina, od 2014. razdvaja dve de fakto ruske teritorije. Osim toga, osvajanje Marijupolja imalo bi za Rusiju i simboličan značaj – do te mere da prema nekim izvorima Putin planira da proglasi pobedu u ratu kada preuzme ovaj grad. Jake ukrajinske snage smeštene su u ovom gradu, među njima i zloglasni profašistički Azov bataljon koji je Putin uvrstio u plan “denacifikacije” Ukrajine.

Marijupolj ima i simbolički značaj za Rusiju. On geografski pripada Donbasu, čak je 2014. godine nakratko bio pod opsadom ruskih snaga, ali je tada odoleo. U njemu živi 96.000 izbeglica koji su pre osam godina stigli iz Donbasa. I što je Putinu najbitnije – on Marijupolj vidi kao sastavni deo “Novorusije” teritorije koja formalno pripada Ukrajini, a na kojoj većinski žive Rusi. Tu teritoriju Putin želi da vidi u sastavu Rusije.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos