KOLIKA JE INFLACIJA I KUPOVNA MOĆ U NEMAČKOJ?

Šta kaže Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena?

Foto: Wikimedia Commons

Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena smanjio je prognozu rasta Nemačke i sada predviđa da će bruto domaći proizvod zemlje dostići ove godine najviše 2,2 do 3,1 odsto, izjavio je Timo Volmerhojzer, šef odeljenja za prognoze u IFO-u.

Institut je u decembru predviđao ekonomski rast Nemačke od 3,7 odsto za ovu godinu.

Nasuprot usporavanju privrede, inflacija će verovatno rasti brže nego što se ranije očekivalo i dostići će između 5,1 i 6,1 posto, umesto 3,3 procenta koliko je predviđano u decembru, navodi se u saopštenju Indstituta dostavljenom Tanjugu.

„Ruski napad na Ukrajinu usporava ekonomiju kroz kombinovano dejstvo znatno viših cena robe, sankcija, sve tešnja uska grla u snabdevanju sirovinama i poluproizvodima i podizanjem stepena ekonomske neizvesnosti“, kaže Volmerhojzer.

Sve u svemu, rast potrošačkih cena će samo u prvom tromesečju srezati kupovnu moć Nemaca za oko 6,0 milijardi evra.

„Istovremeno, pune knjige narudžbina proizvodnih kompanija i normalizacija situacije s pandemijom korona virusa trebalo bi da podstakne ekonomski rast u narednoj godini koji se procenjuje u rasponu od 3,3 i 3,9 procenata, dok se očekuje da će inflacija pasti na oko 2,0 odsto”, dodao je Volmerhojzer.

Izvor Alo
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos