- promo -

ZEMLJE G7 ODBILE DA PLAĆAJU GAS U RUBLJAMA

Moskva poručuje obustavićemo isporuke

Foto: Wikimedia Commons

MOSKVA – BERLIN – Odbijanje zemalja G7 da kupuju gas za rublje nedvosmisleno će dovesti do prekida isporuke gasa, izjavio je za RIA Novosti Ivan Abramov, zamenik predsednika Odbora Saveta Federacije za ekonomsku politiku.

Ako ove zemlje odbiju da kupuju gas za rublje, to će svakako dovesti do prekida isporuka. Naš stav je jasan, rekao je Antonov.

On je naglasio da Rusija ne može da isporučuje gas besplatno.

Ako je naš uslov plaćanje u rubljama, to znači da morate da platite u rubljama. Oni imaju dovoljno mogućnosti da kupe rublje, možete to učiniti odmah, na bilo kojoj berzi, rekao je Abramov, preneo je Tanjug.

Dodao je da Rusija ne postavlja nerealne uslove.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov prethodno je takođe izjavio da Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno.

Članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) dogovorile su se da odbiju zahtev Moskve za plaćanjem ruskog prirodnog gasa u rubljama, izjavio je danas nemački ministar energetike Robert Habek.

Habek je novinarima rekao da su se ministri svih zemalja G7 „u potpunosti složili” da bi plaćanje gasa ruskom valutom bilo „jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora”.

Zvaničnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade sastali su se u petak kako bi uskladili stav o tom pitanju, kazao je Habek i dodao da su bili prisutni i predstavnici Evropske unije.

Habek je rekao da „plaćanje u rubljama nije prihvatljivo” i naveo da će G7 pozvati pogođene kompanije da ne ispune zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Beta.

Putin je prošle nedelje objavio da će Rusija zahtevati od „neprijateljskih zemalja”, koje su uvele ili najavile sankcije Moskvi, da plaćaju prirodni gas isključivo u ruskoj valuti. On je naložio centralnoj banci u Moskvi da razradi proceduru za kupce prirodnog gasa za kupovinu rubalja u Rusiji.

Ekonomisti su naveli da je taj Putinov potez najverovatnije osmišljen kao podrška ruskoj valuti, čija je vrednost znatno pala u odnosu na druge valute otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, na šta su zapadne zemlje odgovorile oštrim sankcijama Moskvi. Neki analitičari, međutim, izražavaju sumnjaju u efikasnost tog poteza.

Na pitanje šta će se desiti ako Moskva prekine isporuku gasa, Habek je kazao da je Berlin „spreman za sve scenarije”.

Izvor Politika
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos