DIREKTOR RUDNIKA U SRBIJI TVRDI DA NIJE BILO VREMENA DA SE REAGUJE

Vršilac dužnosti direktora “Resavice” Saša Spasić, u čijem sastavu radi rudnik “Soko” u kojem je stradalo osam rudara, izjavio je da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

Spasić je za RTS 2. aprila naveo i da nije bilo vremena da se reaguje.

Dan ranije u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje na istoku Srbije u nesreći je poginulo osam rudara poginulo, a 18 povređeno. Tokom tog dana je organizovana i akcija spašavanja preostalih zarobljenih rudara, kojima je u okolnim bolnicama pružena medicinska pomoć.

Saša Spasić je za RTS rekao da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

“Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen”, naveo je Spasić.

On je dodao i da je rudnik “Soko” u metanskom režimu rada i da uvek postoji, kako je naveo, velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavremenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

Spasić je izjavio i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

“Rudari koji su iznosili stradale drugove rekli su mi da posle 50 minuta, kada su su sišli u jamu, ona je bila u potpunom redu, nije bilo nikakvih lomova. Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanje kiseonika.

Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe, plastično rečeno, drži se na kuku. Nisu imali ni sekund vremena da upotrebe tog samospasioca”, naveo je Spasić.

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara – u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos