STRAH OD RATA PRESTRAŠIO NEMCE

Gomilaju se zalihe ulja i brašna

Foto: Pixabay

Rat Rusije i Ukrajine, dva gigantska proizvođača hrane, u Nemačkoj je izazvao povremeno paničnu jurnjavu za zalihama brašna i zejtina.

Berlinska vlada uzalud apeluje na građane da ne skladište nepotrebne zalihe.

Prema podacima saveznog zavoda za statistiku od petka, u nedelji od 7. do 13. marta u maloprodaji je otišlo za 123 odsto – 2,25 puta – više jestivog ulja nego u jednoj sedmici prošlog septembra.

Jagma za brašnom je bila još žešća – prodaja se više nego utrostručila u odnosu na uporedivi period pola godine ranije.

Rusija i Ukrajina su globalno među vodećim izvoznicima žitarica, a Ukrajina je i važan proizvođač jestivog ulja, posebno suncokretovog.

U potonjoj sedmici prodaja brašna je pala za 19 i ulja za 22 odsto, ali Zavod navodi da je nejasno je li zbog popuštanja tražnje ili deficita u prodavnicama.

Uprkos relativnom popuštanju u nedelji 14-20. marta, tražnja je ostala neuobičajeno snažna – brašna je otišlo dva i po puta više nego u septembru, a ulja za 75 odsto.

Ministar za poljoprivredu i prehranu Džem Ezdemir nedavno je pozvao stanovništvo da ne pravi nepotrebne zalihe. “Nemojte ‘hrčkariti’, nema razloga. Obezbedili smo redovno snabdevanje”, rekao je Ezdemir prošle sedmice televiziji RTL.

Uprkos ruskoj zabrani izvoza žitarica, srednjoročno u Nemačkoj neće biti problema sa snabdervanjem, rekao je za televiziju ZDF zamenik predsednika Nemačkog udruženja trgovaca HDE Bjern From.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos