- promo -

VIKTOR ORBAN JE POBEDIO NA IZBORIMA U MAĐARSKOJ

Većina glasova i za sužavanje prava LGBTQećina glasova i za sužavanje prava LGBTQ

Viktor Orban, premijer Mađarske, proglasio je pobedu svoje stranke na u nedelju održanim parlamentarnim izborima u toj državi.

“Osvojili smo ogromnu pobedu. Toliko veliku da se možda vidi i sa Meseca. Ono što je sigurno – vidi se iz Brisela”, izjavio je Orban u pobedničkom govoru u Budimpešti.

Izborni uspeh njegove koalicije, nazvao je “pobedom od srca” i dodao:

“Uzalud taktika, intriga, lukavstvo, na kraju uvek srce pobedi.”

“Ogromni međunarodni centri moći i organizacije bili su protiv nas, moramo i njima nešto da poručimo: svaki peni koji ste dali mađarskoj levici bio je bacanje novca”, rekao je Orban.

Kakvi su rezultati?

Na osnovu 87,85 odsto prebrojanih glasova Obranova partija ima većinu, odnosno 53,64 odsto osvojenih glasova, dok koalicija “Ujedinjeni za Mađarsku” ima 34,48 odsto, saopštila je nacionalna izborna kancelarija. Sledi pokret “Naša zemlja” sa 6,31 odsto osvojenih glasova.

Bili su to deveti mađarski parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja 1990. godine. Istovremeno, građani su glasali i na referendumu koji se odnosi na pitanja u vezi sa LGBTQ populacijom.

Većina za sužavanje LGBTQ prava

Istog dana kada su izglasali pobedu Orbanovih snaga, građani Mađarske su se na referendumu, sudeći po prvim rezultatima, izjasnili za smanjenje prava LGBTQ populacije.

Naime, na inicijativu vladajućeg Fidesa održan je i referndum na kojem su se građani izjašnjavali i o stavovima prema LGBTQ pitanjima — nešto za šta protivnici kažu da ima za cilj omalovažavanje seksualne manjine.

Orban je za referendum predočio pet pitanja kojima je pitao javnost da li podržava “promociju” sadržaja vezanih za seksualnu orijentaciju kod dece. Uoči glasanja javnost je pozvao da zaokruži “ne”. Jula 2021. Mađarska je odbila i zahtev Evropske komisije da odustane od ove inicijative.

Prema 16,49 odsto prebrojanih glasova, na svako ponuđeno pitanje preko 90 odsto birača je odgovorilo “ne”, pokazali su podaci Izborne službe Mađarske od nedelje uveče. Finalni rezultati glasanja na referendumu biće objavljeni narednih dana.

Kolika je bila izlaznost?

Izlaznost do 18 sati i 30 minuta bila je 67,80% odsto, a što znači da je do tog momenta glasalo ukupno 5.216.424 birača, saopštila je nacionalna izborna komisija.

To je za manje od jednog procenta slabija izlaznost u odnosu na izbore održane pre četiri godine, kada je do 18 i 30 glasalo 68,13 odsto upisanih u birački spisak.

Najveća izlaznost beleži se oko i u glavnom gradu Budimpešti, a najniža je u okrugu Boršod-Abauj-Zemplen (Borsod-Abaúj-Zemplén) na severoistoku zemlje.

Pravo glasa ima ukupno 7.693.857 građana.

Poruke političkih lidera sa biračkih mesta

Premijer Viktor Orban glasao je u osnovnoj školi u Budimpešti. On je na društvenim mrežama ocenio da je ulog ovih izbora da li će u Mađarskoj biti rata, te da je njegova stranka, Fides – na strani mira. “Svi komunisti glasaju. Budimo i mi tamo”, poručio je Orban. On se po zatvaranju birališta zahvalio svojim glasačima.

Lider opozicije Peter Marki-Zaj (Peter Marki-Zay) glasao je u gradu Hodmezevarošhelj (Hódmezővásárhely). One se, putem društvenih mreža, zahvalio svima koji su ga podržali i dodao da se je upitna regularnost glasova koji stižu iz dijaspore. “Nadamo se da naša pobeda neće zavisiti od ovih glasova, jer to može izazvati ustavnu krizu u Mađarskoj”, napisao je on na svom Facebook nalogu.

Bez većih nepravilnosti

Do zatvarnja birališta nisu prijavljene veće neregularnosti.

Zabeleženo je nekoliko manjih problema. Glasanje je obustavljeno na biračkom mestu u Dombovaru (Dombóvár), okrug Tolna, nakon što je pozlilo jednom od članova komisije za prebrojavanje glasova. Kasnije mu je urađen test na Covid koji je pokazao pozitivan rezultat, zbog čega je biračko mesto bilo zatvoreno na sat vremena, radi dezinfekcije i provetravanja.

Jedan birač u Đeru (Győr) vređao je i pretio članu komisije, dok je jednom u Šopronu (Sopron) tokom glasanja ruka počela da krvari, navodno zbog ujeda psa.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos