ROMAN “ŠTALAG III B“ PROMOVISAN U FRANKFURTU

Foto: Ilustracija

Nekoliko meseci posle promocije u Ambasadi Srbije u Berlinu, roman “Štalag III B”, Tatjane Milanović predstavljen je i u Frankfurtu.

Ovo je prva knjiga autorke, koja je nastavnica Dopunske škole u pokrajini Hesen. Promociju knjige organizovali su Udruženje pisaca “Sedmica” i Internacionalni salon Frankfurt. Predsednik Saveta stranaca Frankfurta Jumas Medof, između ostalog je rekao, da Internacionalni salon Frankfurt promoviše kulturu, čitanje, muzičke događaje i mlade talente. Diana Avdić, potpredsednica Saveta stranaca Frankfurt vodila je program, a o knjizi su sa autorkom Tatjanom Milanović razgovorali Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica i Zorica Mladenović, književni kritičar. Odlomke iz romana čitala je Dragica Saurevajn. Ceo događaj muzički je upotpunio violinista Aleksandar Vladisavljević.

Foto: Vesti-online/Z. Vicelarević

Roman Štalag lllB je napisan prema istinitim događajima. Glavni junak romana, Boško Stanković iz sela Jašunja na jugu Srbije, deda po ocu autorke Tatjane Milanović, kao vojnik Jugoslovenske kraljevske vojske zarobljen je u aprilskom ratu ne ispalivši nijedan metak i odvedan u vojni zarobljenički logor Štalag lllB u Furstenbergu, na granici Nemačke sa Poljskom.

Ovaj istorijski roman, čije se priče zasnivaju na istraženoj dokumentaciji, ali i prepliću sa autorskom fikcijom, u prvom planu prati tri zarobljenika: Boška, Ljubišu, studenta iz Beograda, sina uglednog sudije, i Jovana, seljaka, Srbina iz dalmatinskog sela Kričke. Zarobljenici nemaju osećaj da su u ratu, već da se rat u njih nastanio, pa ga preživljavaju naredne četiri godine trpeći poniženja, glad, strah, usamljenost i nostalgiju za domovinom. Paralelno se, kroz retrospekcije glavnog junaka, prati predratno vreme, Boškovo odrastanje, ženidba, polazak u vojsku, sa naglašenim odnosom sa ocem Dragutinom, prekim patrijarhalnim čovekom.

“Tatjana Milanović u svom romanu tematizuje tamnu i tragičnu, stradalačku baštinu srpskog naroda. S namerom da napiše svedočanstvo o logorovanju svog dede, kroz njegov lik dala je univerzalnu sliku srpskog seljaka koji na svojim plećima vekovima nosi nacionalnu istoriju. Ukoliko zanemarimo one koji o ratu odlučuju i koji rat vode, u centru zbivanja ostaje srpski seljak, vojnik koji ima dve ključne osobine: bespogovorno sluša komandu i spreman je da žrtvuje život za otadžbinu“, naglasila je književna kritičarka iz Beograda, Zorica Mladenović.

 

Foto: Vesti-online/Z. Vicelarević

Glavni lik u romanu Božidar Boško Stanković, onako kako ga Tatjana Milanović opisuje je prototip mnogo puta viđenog srpskog seljaka stradalnika.

Na nivou postupka Tatjana Milanović sprovodi istoričnost fikcije, uzima za metatekst izveštaj ratnih komisija; izveštaji Crvenog krsta i drugu arhivsku građu i nastoji da ukloni autorski glas iz romana.

Boškov unutrašnji svet je sa jedne strane potpuno začudnog karaktera, a sa druge dubok i sadržajan svet sećanja na zavičaj gde oživljavaju idilične slike koje i danas imamo u predstavi kada govorimo o srpskom selu prepoznajući u njemu nacionalni identitet.

Tako da vrednost romana prvenca Tatjane Milanović nije samo u tematizovanju još jedne slike Drugog svetskog rata, koja je sa ovom motivskom osnovom tek fragmentarno zastupljena u literturi, nego i u slikama odnosa individue prema kolektivu u momentima egzistanicjalnog rasula gde se osnovne ljudske vrednosti dovode u pitanje.

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos