ZLATNA DECA NAŠE DIJASPORE

Zapažen uspeh učenika naših dopunskih škola iz južne Nemačke na konkursu u Beogradu

Foto: Pixabay

Povodom 2. aprila, svetskog Dana knjige za decu, Dečja biblioteka „Zmaj“ iz Beograda raspisala je konkurs na temu: „Da li mi verujete?“ Učenici su imali zadatak da napišu pesmu, priču ili da nacrtaju crtež inspirisan stihovima Duška Radovića „Da li mi verujete“. Svako je mogao da izmašta neku nestvarno zanimljivu priču i da je pretoči u literarni sastav.

I na ovom konkursu, kao i mnogim drugim prethodnim, učešće su uzeli učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajinama Bavarska i Baden-Virtemberg, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pohvale i nagrade, svakako, nisu izostale.
Učenica 8.razreda dopunske škole na srpskom jeziku iz Ingolšata, Stela Sabo, uzela je učešće na konkursu. Rad joj je ušao u najuži izbor i dobila je pohvalu.
Stela je napisala veoma maštovit i zanimljiv literarni sastav gde je upotrebila čaroliju svoje mašte. Na jednoj staroj železničkoj stanici dešavale su se razne neobične stvari, jednoj zelenookoj devojčici. Da li je devojčica iz priče sama autorka, Stela? Ostaje i nama, čitaocima, da izmaštamo.
Nastavnica Aleksandra Cvetković je vrlo ponosna na svoju učenicu, s obzirom da ovo nije prvi konkurs na kome je Stela učestvovala.
„Jedna velika pohvala za trud, za krasnopis, za pedantnost, za tačnost i nastavi da koračaš samo krupnim koracima napred, Stela!“, ove reči uputila je nastavnica svojoj učenici.
I učenica 3. razreda Staša Matijašević iz Vinendena je svojom pesmom na temu „Da li mi verujete“ privukla žiri i tako zaslužila od njih posebnu pohvalu.
„Staša je vrlo kreativna devojčica. NJena pesma, koju je napisala, na najbolji način to i pokazuje“, smatra njena nastavnica Valentina Damjanović.
Učenica Hana Erceg, koja pohađa nastavu u Bad Kanštatu je dobila treću nagradu. Na času srpskog jezika je obrađena pesma „Da li mi verujete“, koja je bila podsticaj učenicima za stvaranje pesama.
Na pitanje kako je došla na ideju da napiše pesmu, učenica Hana je odgovorila: „Ideja je sama došla, čim mi je učiteljica rekla da napišem pesmu ili priču. Iskreno, da bih napisala pesmu moram imati dosta strpljenja, dok pisanje priča mi je lakše. Pisanje ove pesme mi nije bilo teško.“
„Učenica Hana Erceg pokazuje veliko interesovanje za čitanje, što joj je sigurno pomoglo da lepo piše i stvara. Redovno pohađa nastavu na maternjem jeziku, odlično govori srpski jezik, što je za pohvalu“, rekla je njena učiteljica Slavica Simić.
I na ovom likovno-literanom konkursu učestvovali su učenici nastavnice Nataše Milenković. Maštu i emocije pretočili su u likovne radove, stihove i pisanu reč. Crteži, pesme i priče učenika su putovali od Nemačke do Beograda, prestonice Srbije. Poslato je 9 likovnih i 9 literarnih radova. Bujna mašta učenika iz Ulma nagrađena je     drugim mestom za literarni rad.
Jan Karić iz Baden-Virtemberga je osvojio drugu nagradu. Jan je učenik 3. razreda, a dopunsku nastavu na srpskom jeziku pohađa u Ulmu. Grupa u Ulmu je otvorena u decembru 2021. godine u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Jan redovno dolazi na nastavu, aktivno učestvuje u radu i nestrpljivo očekuje naredni čas, nove aktivnosti i druženje.
„Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izraze na njima svojstven način, kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna dosadašnjim napretkom svojih učenika. Srećna sam kada ugledam osmehe na njihovim licima i radost za vreme nastave. Raduje me to što vole da dolaze na časove i što rado učestvuju u vannastavnim aktivnostima. Učenici su uvek spremni za nove zadatke i izazove, a napredak na taj način ne može izostati. Iz dana u dan su sve bolji, a njihov maternji jezik bogatiji. Posebno sam počastvovana time što se istakao rad učenika iz dijaspore u moru radova dece iz Srbije, jer je to potvrda da smo svi zajedno na pravom putu“, istakla je nastavnica Nataša Milenković.
„Kada sam dobila poruku od učiteljice da je Jan osvojio drugo mesto bila sam jako iznenađena, a onda su me je obuzeli ponos i sreća. Jan je kao dvogodišnjak došao u Nemačku, ali je još pre polaska u prvi razred čitao i pisao ćirilicu. On veoma voli da piše, ali nikada nije voleo da pokazuje svoje radove. U trenutku kada sam pročitala da je osvojio drugu nagradu na literarnom konkursu, bila sam najponosnija mama na svetu. Verovatno to ima još veću težinu i vrednost jer živimo u stranoj zemlji. Potom sam rekla njemu da je nagrađen, a on je bio očaran. Naravno, Jan kao Jan, smatrao je da se nije verovatno dovoljno potrudio kada je osvojio „samo“ drugu nagradu. Ponosni baka i deka su na svečanoj dodeli u Beogradu preuzeli Janovu nagradu. Čak su i pred svima prisutnima pročitali njegov rad. Jedno divno iskustvo za sve nas, za našu porodicu i verujem velika motivacija za Jana da nastavi da piše, da bogati svoj maternji jezik i da iskazuje svoja najdublja osećanja na jeziku koji mu po rođenju pripada“, istakla je Janova mama Marina Karić.
Pored nagrađenih i pohvaljenih učenika na konkursu, koordinatorka Tatjana Popović pohvaljuje i sve učenike koji su na datu temu svoje misli i slike pretočili u stih, priču ili crtež.
„Divno je kada imamo toliki broj učenika koji uzimaju učešće na različitim literarnim i likovnim konkursima. Nagrada svakog učenika govori o radu naše škole i nastavnika i ujedno predstavlja ne samo uspeh učenika koji su osvojili nagradu, već i uspeh svih đaka, koji ćirilicu pišu srcem i slikaju bojama ljubavi prema otadžbini“, ponosno je zaključila Tatjana Popović.

Najčarobnija stvar na ovom svetu je upravo život. Sva čarolija satkana je u samom življenju. Mi, ljudi, smo vrlo moćna i kreativna bića koja svoju budućnost određuju u sopstvenim mislima, a imamo i tu moć da svoje misli pretočimo u govor ili da ih napišemo na papir. Tako postajemo najbolji stvaraoci mnogih stvari.

 

Autori teksta:
Nataša Milenković, Aleksandra Cvetković, Slavica Simić i Tatjana Popović

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos