- promo -

Nove sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj

foto wikimedia commons

Velika Britanija uvela je sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi, njihovih pokušaja da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine, objavljeno je na sajtu vlade iz Londona.Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru britanskog režima sankcija BiH, dodaje se u saopštenju.
„Britanija veruje da ovaj par namerno potkopava teško izvojevan mir u BiH“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Dodik i Cvijanović, ohrabreni Rusijom, potkopavaju sistem baziran na međunarodnim pravilima, i koriste svoje pozicije za podsticanje secesije RS, što je, kako se ocenjuje, u direktnoj suprotnosti sa ustavom zemlje.

“Milorad Dodik je preduzeo akcije za povlačenje RS iz ključnih državnih institucija, koristeći retoriku podela, opasan i nacionalistički govor, potkopavajući domaći i regionalni mir i ohrabrujući etničku mržnju i poricanje genocida”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, dodaje se, Željka Cvijanović je u oktobru 2021. koristila svoj kabinet da iznese na sto zakon kojim bi RS državne nadležnosti prebacila na entitetski nivo.

“Cvijanović je javno glorifikovala ratne kriminalce i poricala genocid u Srebrenici”, navodi se u saopštenju britanske vlade.

U koordinaciji sa SAD i drugim partnerima, sekretarka spoljnih poslova se nada da će današnje saopštenje ohrabriti druge zemlje da uvedu slične restriktivne mere kojim će se političari pozvati na odgovornost zbog svog destabilišućeg i opasnog ponašanja, ističe se u saopštenju.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos