- promo -

DRON KOJI SE SRUŠIO U ZAGREBU NOSIO JE BOMBU

REUTERS/Antonio Bronic

Završena je istraga o padu vojne letelice koja se pre više od mesec dana srušila na Zagreb, a rezultate je objavilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu. Utvrđeno je da je dron nosio bombu.

Oficir Mile Tomić je govorio o bombi u dronu.

Kaže kako je na bombi pronađen upaljač i novinarima je pokazao fotografiju

– Nedvosmisleno je utvrđeno da se radilo o krhotinama aviobombe OFAB 100-120 – rekao je.

Rekao je da je bomba eksplodirala pri padu.

Ivana Bačić, veštakinja za požare i eksplozije rekla je da na fragmentima i u krateru nastalom od pada drona nisu pronađeni vojni eksplozivi, ni privredni eksplozivi.

– Potvrđena je prisutnost amonijaka na mestu pada.

Kaže i kako su pronađeni tragovi kerozina s letelice.

– Prilikom udara došlo je do eksplozije eksplozivnog sredstva, to pokazuje nastanak kratera, raspršivanje zemlje i kamenja… – rekla je.

Brigadir Mario Počinok je rekao da je dron potpuno automatizovana mašina koja obavlja funkciju izviđanja i snimanja.

– Letelica je bila strogo čuvana tajna u Sovjetskom savezu. Ona je namenjena za dubinsko izviđanje s taktičkog, operativnog i strateškog levela. Ona ima visoke performanse što se tiče letnih karakteristike, leti visokim podzvučnim brzinama od 900 do 1200 km/h.

Vreme lansiranja je do 15 minuta, lansira se pomoću posebnog vozila i raketnim pogonom a kasnije preuzima mlazni pogon – rekao je brigadir Mario Počinok, prenosi Index.hr.

On je rekao da je prilikom pada letelice došlo do problema sa padobranom.

– U našem slučaju se dogodilo da je u procesu aktiviranja glavnog padobrana jednostavno nije bilo mehaničke veze između letelice i padobrana. Retroraketa je ostala u ležištu. Posledica je bilo isklizavanje iz padobrana.”

Kaže da se retroraketa aktivirala tek pri padu i da to objašnjava belu svijetlost koja se pojavila.

– Zaključak je da je letelica bila održavana u vrlo dobrom stanju. Motor pri udaru nije radio. Kutija za snimanje je nađena bitno oštećena, ali medij na koji se snima zapis je bio potpuno uništen i nije bilo šanse za oporavak – rekao je.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos