KIJEVSKO ODBIJANJE STEINMEIERA POMAŽE SAMO PUTINU

Njemački savezni predsjednik želio se pokazati solidarnim i otputovati u Kijev. Ali je iz Ukrajine došao signal da je njegova posjeta nepoželjna. Razumljiva, a ipak pogrešna odluka, smatra Rosalia Romaniec.

Kada je Frank-Walter Steinmeier u utorak otputovao u Varšavu, javnost još nije znala ništa o još jednom putovanju koje je trebalo da se odvija u pozadini te posjete i u strogoj tajnosti.

Poljski predsjednik Duda već nekoliko dana radio je na zajedničkom putovanju na najvišem nivou: pet predsjednika je trebalo zajedno otputovati u posjetu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Da je sve išlo po planu, ta grupa bi upravo bila na putu. Ali, iznenada su događaji u Varšavi počeli jedni druge da prestižu.

Kada je Stainmeier na konferenciji za novinare sa Dudom iznenađujuće izbjegao pitanja, postalo je jasno: nešto nije u redu.

Nekoliko minuta kasnije bomba je eksplodirala – najveći njemački tabloid je naslovio udarnu vijest: “Zelenski odbio posjetu saveznog predsjednika Stainmeiera Ukrajini!” Ubrzo nakon toga, pred kamerama se pojavio i savezni predsjednik, piše DW.

Nepoželjan u Kijevu

Njegov kolega i prijatelj, poljski predsjednik Andrzej Duda, predložio je da njih dvojica, zajedno s predsjednicima baltičkih država, otputuju u Kijev kako bi otuda “poslali snažan signal solidarnosti s Ukrajinom”, naveo je Steinmeier u kratkoj izjavi .

“Bio sam spreman za to, ali očigledno – i moram to uzeti k znanju – to nije bilo poželjno u Kijevu”, dodao je.

Činjenično prikazano, na saveznom predsjedniku mogla se uočitii lična pogođenost. Upravo on, koji se godinama veoma intenzivno bavi Ukrajinom, sada se mora zapitati kako je došlo do toga da su njegovi napori propali.

O razlozima za otkazivanje nije bilo objašnjenja. Ali o tome se u međuvremenu pojavilo dovoljno špekulacija. Koliko bi god bi svi ti razlozi mogli bili opravdani, oni ne mogu odvratiti od pomisli koliko je to otkazivanje pogrešno.

Frustracija je loš savjetnik 

Da, kratkoročno to može poslužiti kao ventil za frustraciju i očaj Kijeva zbog Njemačke i posebno Steinmeierove uloge.

Steinmeier je podržao gasovode Sjeverni tok i, kao ministar vanjskih poslova u vladi Angele Merkel 2008. godine, bio je uključen u donošenje njemačkog veta na članstvo Ukrajine u NATO-u.

Lista frustracija Kijeva je duga.

Fatalne posljedice

Pa ipak, odbacivanje Steinmeiera je kratkovido, politički razorno i, u pogledu na budućnost, krajnje lakoumno.

Ukoliko se djeluje zato što ste u pravu to ne znači da se postupa ispravno. Proglašavajući Steinmeiera nepoželjnim, ukrajinska vlada promašila je cilj, jer ruši mostove.

Sada njemački kancelar definitivno neće putovati u Kijev. To mu ne dozvoljava poštovanje najviše funkcije u sopstvenoj državi. Tako da bi jutarnji mamurluk mogao biti veliki u Ukrajini – to što ostala četiri predsjednika i dalje dolaze u posjetu ništa ne mijenja.

To samo podcrtava pukotine u Evropi koje nikome nisu potrebne.

Osornost Zelenskog prema Njemačkoj stavlja na kocku i velike simpatije prema Ukrajini. Ali one su saveznoj vladi potrebne, ukoliko unutrašnjepolitički želi ostati jaka i stabilna, kako bi nastavila pomagati u budućnosti.

Podijeljena Njemačka nikome nije od pomoći.

Ili jeste? Tu je još neko kome sve ovo neočekivano ide na ruku. Riječ je o predsjedniku Rusije.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos