RАSTUĆE CENE HRANE: KAKO REAGUJE SAVEZNA VLADA?

Rat u Ukrajini utiče na cene hrane. Ovo se može primetiti i na kasama nemačkih supermarketa.

Aldi je već nekoliko puta podizao cene, a stručnjaci očekuju dalje poskupljenje. Šta savezna vlada radi povodom toga?

Pogled na police supermarketa pokazuje: dva evra za puter, 10,50 evra za kilogram mlevene govedine, umesto nedavnih 7,50 evra.

Krompir 20% skuplji nego prošle godine. To govore podaci iz službe za informacije o poljoprivrednom tržištu AMI.

Kako piše nemački BR Ministar poljoprivrede DŽem Ozdemir se pravda ovako: „Ne mogu da se pretvaram da mogu da poništim rat u Ukrajini. Uradićemo šta možemo, u saveznoj vladi sa najnovijim paketom pomoći“.

Uz olakšice, kao što je paušalna cena energije od 300 evra ili subvencija za grejanje.

Iz ugla zelenog ministra poljoprivrede, sve to bi trebalo da ublaži i povećanje troškove za hranu. Uz to, iz ministarstva su do sada samo poručili: „pomno se prati” situacija.

U međuvremenu, opozicija već postavlja zahteve za sledeću godinu: tada je planirano širom EU da se četiri odsto poljoprivrednog zemljišta izdvoji za zaštitu životne sredine.

Za portparola parlamentarne grupe Unije u Bundestagu za poljoprivredu Alberta Štegemana ovo je „šala“: „Naravno, u situaciji nestašice u kojoj je sigurnost hrane nemačkog stanovništva u pitanju, ne možemo izdvojiti četiri odsto zemlje“.

Ako sledeće godine budu izgubljeni proizvodni kapaciteti, cene bi mogle da porastu još više, kao što je već slučaj zbog nedostatka izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije.

Ministar poljoprivrede Ozdemir, s druge strane, upozorava na nazadovanje u poljoprivrednoj politici. Ministar se već usprotivio puštanju organskog zemljišta za uzgoj žitarica ove godine, uz obrazloženje da to donosi mali prinos, ali veliki gubitak biodiverziteta.

“To ima neke veze sa činjenicom da su pčele sistemski važne. Ima neke veze sa tim – ako ste bili na času biologije, znate to – da moramo da razmišljamo u ciklusima.”

Sa rastućim cenama hrane, spor oko zaokreta u poljoprivredi dobija na zamahu. Ali koliko se može učiniti od Nemačke u pogledu cena hrane?

„Proizvodi koji su trenutno retki ili skupi mogu se zameniti drugim“, kaže poslanik FDP u Bundestagu Gero Hoker:

„Možda ćemo morati malo da razmislimo i o tome da naš meni može biti drugačije dizajniran, jer određene namirnice neće biti dostupne po pristupačnoj ceni za nekoliko nedelja.”

On se zalaže da se za sada posmatra kretanje cena. A u zavisnosti od situacije, možda još više rasteretiti domaćinstva sa niskim primanjima. Na njih posebno utiču povećane cene hrane.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos