- promo -

RS: ZAKON ĆE STUPITI SUTRA NA SNAGU

Arhiva

Nakon što je Kristijan Šmit poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS, vlasti ovog entiteta najavljuju odbacivanje takve odluke. Zakon bi sutra trebao stupiti na snagu a Šmit poručuje: snosićete posljedice.

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, poništio je visoki predstavnik Kristijan Šmit, obarajući tako ukaz predsjednice ovog entiteta, Željke Cvijanović, od prije nekoliko dana.

Narodna skupština usvojila je zakon u februaru ove godine, koji je proizvod odgovora na raniju odluku Ustavnog suda BiH kojom se država definiše kao titular imovine na teritoriji Bosne i Hercegovine.

„Suspendovao sam primjenu Zakona do ocjene Ustavnog suda, kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda“,

poručio je Šmit, rekavši da ovom odlukom daje do znanja sviima da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom.

Livade i rijeke

Šmit je dakle, osim što je poništio zakon proširivanjem odredbi Zakona o zabrani raspolaganja imovinom iz 2005. kojeg je nametnuo Pedi Ešdaun, definisao da će sva nepokretna imovina na teritoriji cijele BiH, uključujući poljoprivredno zemljište, rijeke, šume i

ostalo, biti u vlasništvu države, dok se ne postigne dogovor u Parlamentu BiH u vezi sa raspodjelom između države i entiteta.

Zakonom koji treba da stupi na snagu u RS, imovina koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta, uključujući poljoprivredno žemljište, šume i rijeke, pripadale bi RS.

Milorad Dodik (SNSD) poručuje da je imovina RS njena i da tu ne pomažu nikakva bonska ovlaštenja.

„Samo neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Šmita, može da se bavi pitanjima koja su u Ustavu BiH već riješena”, poručuje Dodik i poziva Šmita da napusti BiH.

„Partnere u Federaciji pozivam da poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor“, kaže Dodik.

Geodetska uprava RS će preuzeti sav posao

Sporni zakon obavezuje institucije u RS da imovinu koja se nalazi na njenoj teritoriji knjiže na entitet. Šmitovim proširenjem, odnosno izmjenama Zakona o raspolaganju državnom imovinom iz 2005. godine, sada je taj dio pravno onemogućen.

Ipak, najave iz RS su da će zakon sutra (a prema nekim najavama možda i danas), ipak stupiti na snagu.

Primjena tog zakona vršila bi se preko Geodetske uprave RS i drugih organa koji su nadležni za svaku pojedinačnu oblast, bilo da se radi o šumama ili poljoprivrednom zemljištu.

„Zakon će stupiti na snagu, tu nema dileme. Mi imamo svoju Geodetsku upravu, imamo način da sprovodemo sve odluke Narodne skupštine. Podsjetiću vas da je skupština u jednom od zaključaka, nakon što je Valentin Incko nametao zakone, navela da se odluke

visokog predstavnika, kojeg mi ne priznajemo, neće primjenjivati na teritoriji RS. Tako i u ovom slučaju. Pa će se vlasništvo nad šumama recimo definisati preko Geodetske uprave i šumskih gazdinstava, pojedinačno“, kaže naš izvor blizak stranačkim strukturama

SNSD-a, upozoravajući da je jedini način da ih spriječe u tome, hapšenje od strane SIPA-e i novi haos.

Očigledno predviđajući ovakav razvoj događaja, svjestan da je Narodna skuptina RS usvajala u nekoliko navrata zaključke kojima se odbacuju odluke visokog predstavnika, Šmit poručuje svima koji ne budu poštovali odluku da će snositi poljedice.

Upozorenje

„Ukoliko se potezi povuku u suprotnosti sa ovom stvarnosti, odnosno mojom odlukom, svi uključeni će snositi pravne posljedice….Ja sam iskoristio svoja izvršna ovlaštenja, kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu“, poručio je Šmit.

U isčekivanju daljeg zaoštravanja političkih odnosa o ovom pitanju delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH trebali bi već danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Od političkog opusa stranaka sa sjedištem u Federaciji reakcije na Šmitovu odluku su više nego pozitivne.

„Pozdravljam odluku visokog predstavnika kojom je suspendovan neustavni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje“,

rekao je Džaferović, ističući da je zakon neustavan i uperen protiv Dejtona.

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos