“UHVAĆENI SMO U ZAMKU”

Ekonomista Evropske centralne banke upozorava na veliku opasnost

Foto: Wikimedia Commons

Otmar Ising, slavni prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kog smatraju jednim od očeva evra, vrlo je zabrinut zbog reakcije ECB na rast cena.

86-godišnjak koji je postavio na noge zajedničko centralno bankarstvo Evropske unije izjavljuje kako je ECB u vezi sa inflacijom postavila “pogrešnu dijagnozu”, a današnjim donosiocima odluka i ekspertima u ECB poručuje kako “žive u fantaziji” dok se inflacijska spirala “otima kontroli”, piše Jutarnji list.

“ECB je masivno doprinela ovoj zamci u koju smo uhvaćeni i zbog koje idemo prema stagflacijskom okruženju”, naglasio je otac evra.

Ova kritika možda je do sada najneugodnija za vodstvo ECB-a jer Ising nije na glasu kao neki “alternativni” ili “nekonvencionalni” ekonomista, ali je ipak krajnje nezadovoljan zbog preduge politike niskih kamata, kao i činjenice da je ECB u svom bilansu spremila neverovatnih 4,9 biliona evra raznih vrednosnih papira koje je kupovala kako bi stimulisala ekonomije evrozone.

Inflacija u evrozoni u martu je s rastom od 7,5 odsto oborila novi rekord, a sve više podataka ukazuje na to kako bi neodlučno usporavanje i ukidanje monetarnih stimulansa moglo doneti dodatno ubrzanje rasta cena u aprilu. Štaviše, postaje sve očiglednije kako u indeksima rasta potrošačkih cena više nisu dramatični prvenstveno podaci o rastu cena energije, nego sada postoji i šokantni rast cena hrane koji će ostaviti teške posledice u siromašnijim zemljama, prenosi B92.

Ising procenjuje kako je velika greška ECB što nije počela da zateže monetarnu politiku još pre napada Rusije na Ukrajinu.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos