KINESKI NAFTNI DIV NAPUŠTA AMERIKU?

Veze istoka i zapada sve su tanje, a novi potezi giganata govore o dodatnom zaoštravanju

Foto: Pixabay

Kineski državni naftni i gasni gigant Čajna Nešenal Ofšor Ojl Korporejšen (CNOOC) navodno se sprema da napusti SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa sankcijama, propisima i rastućim troškovima, piše Rojters.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina. Veze Pekinga sa Vašingtonom su se poremetile nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo trgovinski rat velikih razmera proti Kine, uvodeći visoke uvozne tarife na širok spektar kineske robe. Tenzije su se nedavno zaoštrile pošto je Kina odbila da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Najveći kineski proizvođač nafte i gasa na moru, CNOOC, nastoji da napusti Zapad putem prodaje marginalne i teško upravljive imovine u tri zemlje, navodi Rojters pozivajući se na neimenovane industrijske izvore.

Sagovornici britanske agencije, koji su zbog osetljivosti teme zahtevali da ostanu anonimni, rekli su da je najvišem rukovodstvu kompanije sve teže da upravlja imovinom u zapadnim zemljama zbog propisa i visokih operativnih troškova.

CNOOC, koji je ušao na tržište ove tri zemlje kupovinom kanadskog energetskog preduzeća Neken 2013. godine za 15 milijardi dolara, uklonjen je sa NJujorške berze nakon što je pokrenuta Trampova kampanja protiv Kine. Pre toga, kompanija je dve decenije bila kotirana na Vol Stritu. Administracija aktulenog američkog predsednika DŽoa Bajdena uklonika je ovu korporaciju sa svoje “crne liste” pre oko godinu dana.

Kineski energetski div poseduje u SAD-u imovinu na kopnu u basenima naftnih škriljaca Igl Ford i Niobrara, a takođe ima i udele i u morskim nafnim poljima Stamped i Apomatok u Meksičkom zalivu.

U Britaniji, ova kompanija posluje na tri lokacije na severoistoku Škotske, a takođe drži i polje naftnog peska i gasa iz škriljaca u Kanadi.

Imovina poput one u dubokim vodama Meksičkog zaliva je tehnološki izazovna i CNOOC je zaista morao da radi sa partnerima da bi ovladao poslom, ali rukovodiocima kompanija nije bilo dozvoljeno čak ni da posete kancelarije u SAD, rekao je jedan visoko pozicionirani menadžer iz ove industrije, prenose mediji.

Dodaje da je to za kompaniju bilo mučno svih ovih godina, i da je stavljanje CNOOC-a na crnu listu Trampove administracije pogoršalo situaciju.

Pored toga, najnovije sankcije koje su SAD uvele Rusiji mogu mogle bi da pogode imovinu CNOOC-a, kažu izvori Rojtersa. Ova korporacija, koja se sprema za izlazak na Šangajsku berzu u aprilu, navodno planira kupovinu imovine u Latinskoj Americi i Africi.

CNOOC je, prema poslovnim izveštajima, proizvodio oko 1,57 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno 2021. godine, od čega 62.000 barela na lokacijama u Kanadi, a 80.000 na lokacijama u drugim delovima Severne Amerike. Sveukupno, njena proivodnja u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi iznosi skoro 220.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, prema proračunima Rojtersa.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos