SODA BIKARBONA UMESTO PESTICIDA

Zaštite voće i povrće od propadanja

Foto: Wikipedia Commons

Ako želite da gajite baštu na organski način, pesticide zamenite sodom bikarbonom.

Vreme je za baštovanstvo. Već smo pisali o blagodetima sode bikarbone u bašti, a sada vam dobosimo nove savete koje možete iskoristiti tokom baštovanskih meseci koji prethode:

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:

75 grama sode bikarbone promešajte sa 10 litara vode.

Isprskajte grožđe tokom zrenja i sprečite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u

bobicama.

Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spreči pojava gusenica na lišću.

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Sprečićete listove da požute.

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti.

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.

Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i mešajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili posle kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Posle možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, uprotivnom možete da spržite koren jagode.

Izvor Stil.kurir
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos