HOĆE LI EVROPA GAS PLAĆATI U RUBLJAMA?

Neki moraju da odluče već ove nedelje, a to znači i obustavu isporuka početkom maja

Foto: Pixabay

U Evropi traju rasprave o kupovini ruskog gasa u rubljama, a jedan broj evropskih kupaca već ove nedelje mora da odluči da li će “Gaspromu” plaćati gas u valuti Rusije.

Evropska komisija i niz zemalja smatraju da će taj korak narušiti sankcije protiv Rusije, dok druge članice EU nisu saglasne sa tim.

Kako navodi ruski list “Komersant”, za sada je najvjerovatniji scenario prema kojem će pojedini “Gaspromovi” klijenti odbiti da plaćaju gas rubljama, što će dovesti do obustave isporuka početkom maja.

Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora sa evropskim zemljama istekao je 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama.

Uobičajeno je da nakon isteka roka za isplatu nove isporuke, na osnovu dugoročnog ugovora, prodavac gasa ispostavlja račun u roku od pet dana. Kupac posle toga ima sedam dana da taj račun izmiri, navodi Srna.

Ako novac nije uplaćen, kupac ima još dodatnih pet do sedam dana /grejs-period/ da to učini. U slučaju da se to ne dogodi, prodavac ima pravo da obustavi isporuke gasa na osnovu dugoročnog ugovora.

“Gasprom” je 2014. godine obustavljao isporuke gasa “Naftogasu Ukrajine”, koji je prekinuo da plaća dug za taj energent.

Ukoliko pojedini evropski kupci gasa ne budu platili avans sredinom aprila, isključenje sa gasne mreže moglo bi da se dogodi početkom maja. Ipak, da li će taj mehanizam sada biti primenjen još nije jasno.

Prema ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina od 31. marta, Federalna carinska služba odgovorna je za praćenje plaćanja gasa u rubljama. Ona, a ne “Gasprom”, treba da obustavi isporuke ako se ne plaćaju u skladu sa novim pravilima.

Kineski mediji su odluku ruskog predsednika da rublju veže za zlato i da izvezeni gas naplaćuje u rubljama nazvali “ubistvenim oružjem”.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos