“PLATE MORAJU DA PORASTU”

U Nemačkoj je "apsolutno neophodno" povećati plate, kaže predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer

Foto: Wikimedia Commons

Berlin — U Nemačkoj je “apsolutno neophodno” povećati plate da se nadoknadi veliki rast cena, kaže predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer.

“U suprotnom preti začarani krug sve slabijeg privrednog rasta i visoke inflacije”, ocenio je on i dodao da je to važno i da se sačuva lična potrošnja.

“Ako se to ne desi, onda su preduzeća u problemu, nezaposlenost će da raste i ući ćemo u spiralu sve slabijeg rasta i visoke inflacije,” rekao je Fračer.

Dok cene rastu, politika mora ciljano da pomaže ljudima, rekao je Fračer, dodajući da je to delom već i činila, na primer preko energetskih subvencija od 300 evra za svakog zaposlenog. “To je bio dobar korak.”

On je, međutim, upozorio da bi “populističke mere, poput kočnice na poskupljenje goriva” bile pogrešne. Moguća subvencija za kupovinu goriva je, kako je ocenio, kontraproduktivna, pošto to “ne smanjuje potrošnju energenata, a u krajnjoj liniji veliki deo tog novca preliva u novčanik velikih firmi za proizvodnju mineralnih goriva”.

Fračer je rekao da je zbog rata u Ukrajini i poremećenih lanaca snabdevanja potrebno promeniti način razmišljanja.

“Do sada smo imali globalizaciju koja je bila potpuno slepa na to sa kojom zemljom se trguje, nego se samo gledalo na troškove i efikasnost,” objasnio je.

Sada je, prema njegovim rečima, potrebno graditi globalizaciju koja će biti pametnija

i otpornija. Proizvodnju treba globalno rasporediti na više mesta, a “možda treba ponovo više da proizvodimo i u samoj Evropi,” rekao je predsednik DfW.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos