- promo -

DANAS JE VELIKI PETAK

Arhiva

Veliki petak je dan kad skoro svi pravoslavni vernici farbaju jaja u znak sećanja na Hristovo stradanje. I dok se u gradovima uveliko šaraju raznoraznim tehnikama i modernim bojama u sprskim selima sačuvali su se stari običaji.

– Кoriste se biljke koje smo pripremili prethodnih dana. Maslačak da jaja budu žućkasta, kopriva da vuku na zeleno i neizbežna lukovina, koju smo skupljali mesecima unazad kako bi jaja imala jaku i lepu boju – kaže Milica Stanisavljević.

Domaćice veruju da svaka biljka kojom ukrase jaje simboliše napredak u kući i zdravlje članova porodice.

– Stavljamo travku devojčko srce ako u porodici ima neudatih devojaka, pa za njihovu sreću, ali neizbežna je i detelina kao univerzalni simbol sreće – rekla je Milica.

Meštani čačanskih sela, vrlo često jaja ne kupuju u prodavnicima jer gotovo svi u svojim dvorištima imaju po nekoliko kokošaka, koje daju zdrave domaće proizvode.

– Sve zavisi kako ih hranite, one jedu isključivo biljnu hranu. Кoncentrat, ječam, zob i pšenicu, samo je bitno da im ne dajete soli, jer tada nećete imati ni kokošku, ni jaje – rekao je Slobodan Vasilijević.

Prvo ofarbano jaje naziva se čuvarkuća i dok se danas farbaju nova, ono završi u zemlji nekog cvećnjaka. Veruje se da najjača jaja nisi posebna vrsta kokoške – misirka, ali da je do njih teško doći jer ih vrlo dobro krije.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos