PRETI LI EVROPI NESTAŠICA HRANE

U Nemačkoj je ulje već pet evra, brašna na policama često nema, upozorenja stižu sa sve više strana, a jedno je teško izbeći

Foto: Wikimedia Commons

Rat u Ukrajini utiče na zalihe hrane širom sveta. Veliki deo svetske proizvodnje žitarica dolazi iz te regije. Kakvi su sada problemi sa snabdevanjem – i da li bi to moglo uticati na EU?

Domaćinstva širom sveta osećaju posledice rata u Ukrajini. Osnovne namirnice sa pšenicom, kukuruzom ili jestivim uljem znatno su poskupile. Na kraju krajeva, crnomorski region je, da tako kažemo, žitnica zemaljske kugle- 29 odsto svetskog izvoza pšenice dolazi iz Rusije i Ukrajine, 19 odsto kukuruza i čak 78 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja. Rat je poremetio proizvodnju hrane i takođe izaziva inflaciju. Rusija je zabranila izvoz žitarica, a u Ukrajini je potpuno nejasno da li će ove godine uopšte biti žetve, piše DW.

Nemačka već trpi ozbiljne posledice. Raste kupovina suncokretovog ulja i brašna te u mnoge poice s njima i prazne. Cena suncokretovog ulja, koja je pre rata bila manja od 1,50 evra po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet evra.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbeegli stvaranje zaliha među građanima.

Godišnja stopa inflacije u martu u Nemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Nemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da će cene hrane u martu 2022. širom sveta dostići najviši nivo svih vremena. Unutar Evropske unije cene hrane, alkohola i duvana su u januaru porasle za 3,5 odsto, a u februaru za još 4,1 odsto.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos