- promo -

SLOVENIJA JE IZABRALA PROMENU I ROBERTA GOLOBA

Najviše glasova je osvojio Pokret Sloboda – 35,8 odsto, a stranka premijera Janeza Janše je na drugom mestu sa 22,5 odsto.

Foto: Pixabay

U Sloveniji je u nedelju  1,7 miliona građana s pravom glasa biralo novi saziv parlamenta Izlazne ankete pokazuju da je najviše glasova osvojio ekološki pokret Sloboda, dok je Slovenačka demokratska stranka premijera Janeza Janše na drugom mestu.

Pokret Sloboda je ekološki pokret koji je osnovao menadžer Robert Golob (55) On je slovenačkoj javnost do sada bio poznat kao direktor državne elektrooprivrede, Preuzeo je predsedavanje Strankom zelene akcije početkom godine i preimenovao je u Pokret Sloboda. U prethodnom sazivu parlamenta imali su dva mandata.

Treće mesto je, prema anketama, zauzela Nova Slovenija sa 6,8 odsto, na četvrtom mestu su Socijaldemokrate sa 6,6 procenata, a cenzus je još prešla Levica sa 4,4 odsto glasova.

Četrnaest stranaka je, prema podacima sa izbornih anketa, ostalo je ispod cenzusa od četiri odsto.

U izbornoj jedinici Arnače severoistočno od Ljubljane, aktuelni premijer Slovenije Janez Janša među prvima je dao svoj glas. Nikome nije promaklo da je sporni premijer, koji je van granica svoje zemlje poznat po tome što je jedan od bliskih saradnika Viktora Orbana unutar Evropske unije, u nedelju ujutro nosio kravatu u bojama ukrajinske zastave.

U nemačkim medijima se poslednjih dana Slovenija pominjala ne toliko zbog izbora koliko zbog planirane isporuke sovjetskih tenkova Ukrajini.

Zapravo se radi o nemačkoj isporuci, jer Nemačka Sloveniji u zamenu za sovjetske tenkove planira da isporuči nova oklopna vozila. Hoće li do ove „razmene” zaista doći, nije sasvim sigurno. To delom zavisi i od ishoda današnjih izbora.

Golob protiv Janše

U ispitivanjima javnog mnijenja, pre izbora, Janšina SDS s 24 posto zaostajala je za konkurentskim opozicionim GS-om političkog početnika Roberta Goloba kojem se pripisivalo 27 posto.

Janši prebacuje da je tokom svog mandata potkopao demokratske strukture u zemlji i ugrozio slobodu medija. On se nada da će na čelu koalicije levog centra uspeti da osvoji vlast.

Janša se pak tokom predizborne kampanje oslanjao na slogan „Bez eksperimenata” i obećao kontinuitet u zemlji. Slovenija se može doduše pohvaliti ekonomskom stabilnošću, ali tokom Janšinog mandata je politički često negativno upada u oči. Političari u Briselu se još ujek sećaju skandala kada je Janša samit 2021. u Sloveniji, koja je tada predsedavala EU, iskoristio za napade na opoziciju.

Tačka s koje nema povratka

Građani Slovenije, barem dobar urbanog dela stanovništva, želi promene. „Mi se nadamo da se naše želje za promenama neće rasplinuti. Ako Janša ostane na vlasti, doći ćemo do tačke s koje nema povratka”, rekla je u petak na protestima na glavnom ljubljanskom trgu jedna protivnica Janše, prenosi agencija AFP.

Slovenački analitičar Vlado Miheljak je za istu agenciju takođe izneo prilično negativnu ocenu dosadašnjeg učinka Janšine vlade. „Slovenija je nekad bila uzor za istočnu Evropu. A sada se pretvorila u jednu od najproblematičnijih zemalja unutar EU u kojoj se slobode svakim danom sve više ograničavaju.”

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos