ŠREDER ZA NJUJORK TAJMS

„Ja se sada neću posipati pepelom"

Foto: Wikimedia Commons

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder dao je intervju za Njujork tajms i time se prvi put oglasio od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, a delove su preneli mnogi nemački mediji.

U Nemačkoj je bivši kancelar i Putinov prijatelj Gerhard Šreder veoma kritikovan. U intervjuu američkom listu „Njujork tajms“ objavljenom u subotu, oglasio se prvi put od početka ruskog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

Šreder je, između ostalog, izjavio da je ponovo voljan da posreduje u ratu u Ukrajini, te da se mirovno rešenje mora postići što je pre moguće.

„Mislim da je ovaj rat bio greška i to sam uvek govorio”, rekao je Šreder, a prenose nemački mediji.

O posredovanju u Moskvi

Putin je definitivno „zainteresovan za okončanje rata”, rekao je Šreder, misleći na svoj neuspeli pokušaj posredovanja. „Ali to nije tako lako. Postoji nekoliko tačaka koje treba razjasniti”, rekao je Šreder – ne objašnjavajući, međutim, o kojim tačkama je reč.

„Uvek sam zastupao nemačke interese. Uradiću šta mogu. Bar mi jedna strana veruje.”

Šreder je u razgovoru ponovio da je put u Moskvu nastao kao rezultat inicijative ukrajinske strane. Ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Andrij Melnik, mu je svojevremeno tu protivrečio.

Prema rečima Šredera, pre puta u Moskvu, na sastanku u Istanbulu ukrajinski parlamentarac Rustem Umerov ga je upoznao sa ukrajinskim stavovima. Posle razgovora sa Putinom, usledio je još jedan sastanak sa Umerovom u turskoj metropoli – nakon toga je kontakt prekinut. Ali spreman je da ponovo razgovara sa obe strane, rekao je Šreder za Njujork tajms.

Bivši kancelar Nemačke takođe ne veruje da Putin snosi odgovornost za sve očiglednije ruske ratne zločine u Ukrajini. Zločini, poput navodnog ubistva civila u Buči, morali bi da budu istraženi, rekao je Šreder, ali on ne veruje da je naređenje došlo od Putina. Odgovorne su „niže pozicije”, prenosi ARD Njujork Tajms.

Rusija se ne može dugoročno izolovati

Šreder se u razgovoru za američki list zalagao se za održavanje odnosa sa Rusijom uprkos agresiji na Ukrajinu.

„Ne možete dugoročno izolovati zemlju poput Rusije, ni politički ni ekonomski”, rekao je Šreder i dodao: „Nemačkoj industriji su potrebne sirovine koje ima Rusija. Ne radi se samo o nafti i gasu, nego i o retkim metalima. A to su sirovine koje se ne mogu lako zameniti.“

Šreder je branio nemačku energetsku politiku poslednjih decenija, koja je zemlju učinila zavisnom od ruskog gasa. Žestoka debata u Nemačkoj ga čudi: „Svi su u tome učestvovali poslednjih 30 godina, a sad se prave pametni. Ja se sada neću posipati pepelom. To nije moj stil.”

Ostavka – samo ako Rusija ukine gas Nemačkoj

Šreder je još jednom potvrdio da neće odustati od rada za ruske energetske kompanije. O ostavci na svoje funkcije će razmilsliti samo ako Putin zaista prekine snabdevanje Nemačke i Evropske unije gasom. Međutim, Šreder ne veruje da će se to dogoditi.

Bivši kancelar je predsednik nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft, a nedavno je radio i za gasovodne kompanije Severni tok i Severni tok 2. Zbog toga je u SPD-u u toku postupak isključenja Šredera iz stranke.

Ali to nije sve: godišnja generalna skupština ruskog energetskog giganta Gasproma održaće se 30. juna – i Šreder bi trebalo da bude izabran u upravni odbor – ako prihvati nominaciju. U intervjuu za „Njujork tajms”, bivši kancelar je ostavio otvorenim da li će preuzeti tu funkciju ili ne.

Prema pisanju američkog lista, Njujork tajms je dva puta razgovarao sa bivšim kancelarom i liderom SPD-a Gerhardom Šrederom (78) u njegovom rodnom gradu Hanoveru.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos