ZBOG ŠANGAJA SKAČU CENE U EVROPI

Rastu problemi zbog zatvaranja najveće svetske luke

Foto: Wikimedia Commons

Zaostatak u kineskom pomorstvu uzrokovan teškim zatvaranjem Šangaja zbog izbijanja kovida-19 dovodi do rasta cena u Nemačkoj, rekao je nemački ekonomista Maksimilian Butek.

Šangajska luka, najveća svetska luka, ozbiljno je smanjila izvoznu aktivnost jer je grad poslednjih nedelja zatvoren zbog epidemije kovida-19. “Zaostaci u snabdevanju osetiće se i u Nemačkoj”, uveren je Butek, koji zastupa nemačke ekonomske interese u Šangaju, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Mnoge tvrtke nisu primile robu iz Kine više od tri tjedna, a alternativni putovi opskrbe kroz druge luke nisu ublažili gubitke, prenosi Seebiz.

– Problemi u kineskim lancima snabdevanja i dalje će imati negativan uticaj na ionako visoku inflaciju u Nemačkoj, rekao je Butek. Dodao je kako sve posledice zatvaranja Kine još nisu otkrivene, te je istaknuo da bi moglo potrajati nekoliko meseci da se otklone poremećaji u globalnim lancima.

Prema njegovim rečima, najveći problem nije luka, već prevoz robe u i iz luke, što je uveliko otežano protivmeraa. Butek je uveren da zatvaranje pogađa sve kopanije, bez obzira na industriju i veličinu, te da su pogođeni lanci snabdevanja, transport i logistika te ljudski resursi i proizvodnja.

Šangaj je središte najgore epidemije kovida-19 u Kini otkako je pandemija počela pre više od dve godine.

Lučki grad s 26 miliona stanovnika zatvoren je na mesec dana. Kina oštro raguje na pandemiju, ograničava kretanje, naređuje masovno testiranje i karantin.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos