- promo -

STRANKE U BIH KRIJU SVOJE DONATORE

Foto: Nezavisne

Prema podacima Transparensi Internešnel u BiH, SDS, PDP, DNS, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija, NIP, SBB, Naša Stranka i ASDA, tvrde da ih niko od privatnih preduzeća ne finansira, a samo manje donacije prikazali su SNSD, SDA, HDZ BiH, SDP i DF.

U TI BiH upozoravaju da se radi o trendu koji je svake godine sve evidentniji, što pokazuje podatak Centralne izborne komisije da su stranke u neizbornoj 2015. godini prikazale 1,1 milion KM donacija privatnih preduzeća, a 2021. godine svega 68.000.

Izvještaj CIK o finansiranju stranaka za 2021. godinu pokazuje da je to najmanji prijavljeni iznos do sada i čini svega 0,29 odsto ukupnih prihoda stranaka.

Ipak, podaci TI BiH pokazuju da stranke raspolažu sa daleko većim novcem od onoga koji prikazuju u svojim izvještajima, jer su prijavljeni prihodi i rashodi daleko manji od realnih.

Tako je po podacima TI BiH u prošloj izbornoj kampanji 15 najvećih partija na samo dva oblika oglašavanja potrošilo gotovo 1,5 miliona KM više od onoga što je navedeno u njihovim izvještajima kao ukupan trošak izborne kampanje, a odakle je taj novac došao nije poznato.

Od 68.000 KM prijavljenih donacija privatnih preduzeća, skoro 57.000 KM prijavile su SNSD, SDA i HDZ BIH.

U TI BiH ističu da je SNSD ove godine, prvi put poslije 2016. godine, prijavio tri donacije vrijedne 30.000 KM od tri privatna preduzeća.

Jedan od njih Drvoprodex doo prošle godine dobio je tender od jedne osnovne škole vrijedan preko 24.700 KM, ali tom preduzeću zakon ne zabranjuje da finansira stranku jer se zabrana odnosi samo na ona preduzeća koja posluju sa institucijama izvršne vlasti.

Iz TI BiH podsjećaju da se već dugo zalaže za unapređenje Zakona o finansiranju partija kako bi se ova zabrana proširila na javna preduzeća i javne ustanove.

Političke stranke uprkos sve manjim donacijama koje prikazuju i sve većim troškovima kampanje uspijevaju svake godine značajno smanjiti dugove koji su 2018. godine iznosili oko 11 miliona maraka.

Po podacima CIK ti su dugovi u 2021. godini smanjeni na oko 7 miliona KM, iako su stranke u odnosu na 2018. godinu ostvarile 4 miliona manje prihode. Socijalistička partija još nije izmirila dug od oko 80.000 KM prema preduzeću 6. novembar iz Zvornika u vlasništvu porodice njihovog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Jakova Galića.

Ovaj dug SP prikazuje godinama, a radi se o preduzeću koje posluje sa državom i koje po zakonu ne može donirati političku stranku.

– DNS je uspio smanjiti dugove prema preduzeću Porsche finance group sa 92.000 na oko 66.000 – ističu u TI BiH.

Po podacima CIK, stranke su prošle godine iz budžeta na svim nivoima vlasti dobile oko 18 miliona KM, što je za oko 2,7 miliona manje nego 2020. godine, ali je većina partija uspjela smanjiti obaveze prema povjeriocima.

Izvor srpskainfo.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos