ELEKTRIČNI AUTOMOBILI IZ SRBIJE

Foto: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da potpisivanjem ugovora sa kompanijom Stelantis o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu počinje nova era u investicijama u zemlju i za ponašanje u budućnosti.

Novi električni automobil počeće da se proizvodi od sredine 2024. godine, a investicija je vredna 190 miliona evra, od čega Srbija daje 48 miliona.

Kompanija Stelantis nastala je spajanjem proizvođača automobila Fiat, Pežo i Krajsler, a tranzicija sa proizvodnje sadašnjeg modela “Fiat 500L” na novi, električni automobil trajaće godinu dana.

Vučić je konstatovao da će Srbija, kad otpočne proizvodnju električnog automobila, ići u potpunosti u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, i imaće “finalni proizvod” – vozilo za srednju klasu, “veoma popularno”.

On je ukazao i da, zbog toga što, po evropskim propisima, od 2035. godine neće biti dozvoljeno korišćenje automobila sa klasičnim motorima, biti potrebno da se Srbija priprema za korišćenje električnih i “blago hibridnih” vozila i da razmišlja u mreži stanica za njihovo punjenje, da se krene u velike promene na teritoriji cele zemlje.

Kako je naglasio, zbog toga moraju i da se izmene planovi za električnu energiju, da se obezbedi jeftina struja, a za to moraju da se osiguraju izvori obnovljive energije i izgrade reverzibilne hidroelektrane.

Vučić je zaključio da je proizvodnja električnog automobila veoma značajna ne samo zbog Kragujevca i Šumadije, nego i zbog cele Srbije, jer je izvoz kompanije Fiat Krajsler automobili prošle godine bio 353 miliona evra.

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavareš ukazao je da se automobilska industrija suočava sa brzom transformacijom i da mora da u potpunosti promeni tehnologiju svojih proizvoda, što je veliki posao.

On je ocenio da je partnerstvo sa državom Srbijom i ugovor koji je potpisan jasan znak međusobnog poverenja.

Sa konvencionalne tehnologije u Kragujevcu preći ćemo na električnu. To je velika promena, ali ovladali smo tehnologijom, jer ovo radimo u više delova sveta. Možete da verujete Stelantisu, poručio je Tavareš.

Izvor FoNet
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos