- promo -

OSUĐEN NEKADAŠNJI KOMANDANT U ARMIJI BiH

Foto: Arhiva

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen je drugostepenom presudom Suda BiH na osam godina zatvora jer je Sud zaključio da na području Vozuće i Zavidovića nije sprečio ubistva civila i ratnih zarobljenika i nečovečna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” koji su činili dobrovoljci iz islamskih zemalja.

Današnja presuda je pravosnažna i Mahmuljin nema pravo žalbe.

Odlukom Apelacionog veća Suda Bosne i Hercegovine u novembru 2021. godine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu kojom je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora, pa je konačna odluka prosleđena na odlučivanje drugostepenom veću.

Na tu presudu žalili su se i obrana i tužiteljstvo tražeći oslobađajuću presudu odnosno strožu kaznu.

U drugostepenom postupku, Tužilaštvo je tražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Tužilaštvo se žalilo na izrečenu kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Mahmuljin je od 1992. do 1995. godine bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH čija je zona odgovornosti bilo šire područje centralne BiH, a u sastavu tog korpusa delovala je i postrojba “El mudžahidin” u čijem su sastavu bile dobrovoljci poreklom iz afro-azijskih zemalja koji su u BiH došli kao ratnici motivisani verom.

Optužnica je teretila Mahmuljina da nije sprečio ubistva i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koje su počinili pripadnici odreda “El mudžahidin”.

Prema navodima optužnice, oni su tokom leta i jeseni 1995. godine zlostavljali, a potom ubili najmanje 50 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su pre toga zarobili.

Izvor FoNet
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos