BEKER OSUĐEN NA DVE I PO GODINE ZATVORA

Da li će ga ovo opametiti?

Foto: Wikimedia Commons

Londonski sud je odlučio da teniska legenda zaslužuje dve i po godine zatvora zbog prikrivanja imovine tokom bankrota. Put do zatvora trajao je dugo, i možda će opametiti Bekera, komentariše novinar DW Jens Krepela.

 

Kaže se da propast donosi simpatije, jer je tako ljudska. Možda je Boris Beker (54) zato tako omiljen. To je čovek sa slabostima. Decenijama javnost sa njim grozničavo slavi i tuguje: prvo dok je bio na terenu, kao najveći nemački teniser ikada.

A onda tokom uspona i padova u daljem životu, tokom afera, propalih brakova, poslovnih neuspeha, trenerske karijere. Boris, dobroćudni vetropir.

Presuda u Londonu je ozbiljno narušila taj imidž.

Ali, ona nije došla preko noći. Još 2017. smo trljali oči u neverici, kad je, povodom 50. rođendana, na nemačkoj televiziji išao dokumentarac o Bekeru. Videli smo ga u skupom automobilu pred luksuznom kućom u londonskoj četvrti Vimbldon, gde stanuju samo bogataši. Videli smo ga u helikopteru nad Monakom.

Drukčije smo zamišljali nekog ko je bankrotirao. Jer, baš u to vreme je londonski sud pokrenuo postupak za insolventnost, Beker je takoreći bio u stečaju. Sada su ga stigle posledice.

Da li smo i tada videli vetropira koji je naprosto nesvestan svoje situacije? Ne, Beker je svesno tražio izlaz. Propao je njegov pokušaj da se izvuče iz procesa uz diplomatski pasoš Centralnoafričke Republike.

I to sve iako je upozorenje iz pravosuđa došlo još 2002. kad je u Minhenu zbog utaje poreza osuđen na dve godine zatvora, ali uslovno. To nije bio jedini proces protiv njega.

Zato je Bekerova strategija pred sudom bila tako slaba: predstavljao se kao naivan čovek, koji se ne stara o svojim poslovima. Delovalo je da Beker misli da će se već nekako izvući. To svedoči o njegovoj aroganciji, sličnoj kakvu je pokazao poreski prevarant Uli Henes.

Razume se da je jednako slab bio Bekerov izgovor da su ga loše savetovali pohlepni biznismeni i lažni prijatelji. Porota ga je proglasila krivim baš za tačke optužnice gde mu se prebacuje namerno skrivanje imovine tokom bankrota. Protivpravno je prebacivao novac dvema bivšim suprugama.

Pravo i zakon moraju da važe i za tenisku legendu. Zato je presuda iz Londona ispravna. U najboljem slučaju će se slavni sportista prizvati pameti. A javnost će sigurno i dalje imati simpatija za neki njegov novi početak.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos