SEROTONIN JE PREDUSLOV SREĆE

Kojom hranom možemo pojačati naš hormon sreće?

Foto: Pixabay

Istraživanje pokazuje da nivoi serotonina mogu uticati na raspoloženje i ponašanje, a seratonin je obično povezana sa dobrim osećanjem i dužim životom.

Šta je serotonin?

Serotonin je hormon za koji se veruje da deluje kao stabilizator raspoloženja. Kaže se da pomaže pri zdravim navikama spavanja, kao i da podiže vaše raspoloženje. Suplementi mogu povećati nivoe serotonina preko aminokiseline triptofana.

Ali za prirodniji pristup mogućem povećanju nivoa serotonina, možete pokušati da jedete hranu koja sadrži triptofan. Poznato je da se nedostatak triptofana primećuje kod onih sa poremećajima raspoloženja kao što su depresija i anksioznost.

Ovo su namirnice koje mogu pomoći u povećanju nivoa serotonina.

1. Jaja

Protein u jajima može značajno povećati nivoe triptofana u krvnoj plazmi, prema istraživanju iz 2015. godine. Profesionalni savet: Ne izostavljajte žumance! Žumance je izuzetno bogato triptofanom.

2. Sir

Sir je još jedan odličan izvor triptofana. Ukusni favorit koji možete napraviti jeste makarone sa sirom, gde se kombinuje sir sa jajima i mlekom, koje je takođe dobar izvor triptofana.

3. Ananas

Decenijama se pokazalo da ananas sadrži serotonin. Imajte na umu da dok neke druge biljke, kao što je paradajz, povećavaju serotonin dok sazrevaju, to nije slučaj sa ananasom – zato ih nabavite dok su sveži!

4. Tofu

Proizvodi od soje su bogati izvori triptofana. Tofuom možete zameniti skoro svaki protein, u skoro svakom receptu, što ga čini odličnim izvorom triptofana za vegetarijance i vegane. Tofu je takođe bogat izvor kalcijuma.

5. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke sadrže triptofan. Studije pokazuju da konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti od raka, srčanih bolesti i respiratornih problema. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobri izvori vlakana, vitamina i antioksidanata.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos