KRIZA ILI ŠTEDNJA?

Nedostatak investicija u energetici, koji nije od juče, doprinosi  tome da se uglavnom pominje smanjenje potrošnje energije, i to na - globalnom nivou.

Svetlana Djokić, TSD

Zbog ratnih sukoba u Ukrajini, svetsko energetsko tržište će, očigledno, biti prekomponovano. Nedostatak investicija u energetici, koji nije od juče, doprinosi  tome da se uglavnom pominje smanjenje potrošnje energije, i to na – globalnom nivou. Običnog gradjanina i Evrope, ali i drugih država, pogadja povećanje cena goriva, za koje, eksperti za energetiku tvrde, da može ići i – naviše…

Obraćanje Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, koja je govorila o šestom paketu sankcija prema Rusiji, označilo je da će biti zabranjen uvoz nafte i naftnih derivata iz Ruske federacije u EU i zemlje koje su povezane sa EU, u okviru ugovora o energetskoj zajednici. Uvoz sirove nafte biće prekinut u narednih šest meseci, a uvoz derivata – do kraja godine.
– Nije sasvim jasno šta se dešava sa derivatima koji su nastali u nekoj trećoj zemlji, proizvedeni, recimo, od nafte koja je došla iz Ruske Federacije, kaže Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku. -Sa stanovišta tršišta nafte, taj predlog ne vrši znatno povećanje ili smanjenje obima rspoložive nafte na svetskom tržištu. Ako EU ne kupuje rusku naftu, kupovaće možda neko drugi. Taj, drugi, onda neće kupovati naftu iz, recimo, arapskih zemalja. Dakle, ukupni bilans proizvodnje i potrošnje – nije se promenio.
Može se čak reći da se taj bilans i – smanjio, zbog smanjene industrijske aktivnosti u Evropi, ekspanzije korona virusa u Kini, izlaska iz grejne sezone.
Na dan uoči zasedanja zemalja OPECA, Kovačević je potsetio na nekoliko važnih zahteva:
– Billo je različitih zahteva – da zemlje OPEC-a eventualno uvećaju proizvodnju, ali, do sada, oni na to nisu pristajali. Čak štaviše, postoje zemlje, članice OPEC-a, koje nisu ispunile ni sadašnje kvote proizvodnje, koje su proizvodile manje od onoga što je bilo dogovoreno.
I pored jasnog nezadovoljstva potrošača povećanjem cena goriva, eksperti za energetiku tvrde da postoje mogućnosti da cene energenata i dalje rastu i tvrde da bi čak moglo doći i do nedostatka proizvodnje nafte.
-U ovakvoj situaciji, takav stvarni dogadjaj, mogao bi prouzrokovati zaista dramatično povećanje cena. Nalazimo se u situaciji koja je “tesna” i svaki krupniji materijalni uticaj bi mogao izazvati dramatične poremećaje. Otuda je dobro imati politiku poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije, i to, iz raznih razloga- sigurnosti snabdevanja, ali i pripreme i osposobljavanja za neku vanrednu situaciju, koja nam se lako može desiti, kaže Aleksandar Kovačević.
U kontekstu smanjenja potrošnje, nije loše podići cene, tvrde eksperi. Ali, povećanje cena goriva pogadja proizvodjače hrane, samim tim i maloprodajne lance i onu industriju gde je učešće energije i transportnih troškova – veliko. Sve to smanjuje kupovnu moć gradjana.
Medjutim, postoji mnogo načina, objašnjava Aleksandar Kovačević, da se u Srbiji potrošnja energije smanji – kao primere navodi elektrificirani voz na relaciji Beograd- Novi Sad i potseća na vreme kada se Beograd snabdevao hranom preko Beogradske luke, brodovima.
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos