EVO KOME SE OSLADILA ENERGERTSKA KRIZA

Ove kompanije sada beleže višestruko veću dobit nego prošle godine

Foto: Pixabay

Iako se ni u jednom slučaju ne može reći da energetska kriza ima pozitivne strane, na međunarodnom tržištu svakako postoje “pobednici”. Tu se konkretno misli na kompanije u energetskom sektoru, koje su u sklopu izveštaja o poslovanju u prvom kvartalu ove godine prijavili nesvakidašnje visoke nivoe ostvarene dobiti koje nisu uspela da smanje ni prekidanja njihovog poslovanja u Rusiji.

Tako su u poslednje dve nedelje Ekson Mobil, Ševron, Ekvinor, Britiš petroleum, Šel i drugi giganti energetske industrije redom prijavili prihode koji se broje u milijardama evra. Norveški Ekvinor je u odnosu na prošlu godinu učetvorostručio svoje prihode, Britiš petroleum udvostručio, dok je Šel utrostručio svoje profite. Profit su umnožili i Ekson Mobil i Ševron.

Posebno je zanimljiva pojava i prijavljeni prihodi od strane brazilske državne naftne kompanije Petrobras, koja je u svom izveštaju prijavio dobit koja je čak 40 puta veća nego prošle godine. Vrlo brzo nakon objave tih rezultata oglasio se i brazilski predsednik, Žair Borsonalo koji je pozvao državnu naftnu kompaniju da više ne diže cene nafte.

Ekvinor

Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetvorostručena. Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni prihod je više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog gasa sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla da izgubi pristup ruskom gasu.

Prosečna fakturisana prodajna cena prirodnog gasa u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja meseca 345 odsto viša nego u prvom tromesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

Britiš petroleum

Profit Britiš petroleuma u prva tri meseca ove godine se više nego udvostručio u poređenju sa istim periodom 2021. godine. Energetski gigant knjiži profit od rekordnih 2,6 milijardi dolara.

Rekord je time veći što je Britiš petroleum izašao iz partnerstva sa ruskim Rosnjeftom zabeleživši gubitak od 25,5 milijardi dolara.

Glavni razlog za rekodnu zaradu je naglo povećanje potražnje za naftom i njenim derivatima u postpandemijskom periodu.

Prvi čovek Britiš petroleuma Bernard Luni je u novembru 2021. godine tržište energentima opisao kao “mašinu za pravljenje novca”.

U međuvremenu, rat u Ukrajini je doveo do dodatnog povećanja cena energenata, jer je Rusija najveći proizvođač sirove nafte posle Saudijske Arabije i dominantni proizvođač prirodnog gasa u svetu, prenosi RTS.

Ekson i Ševron

U izveštaju koji su objavili 29. aprila, Ekson Mobil je prijavio kvartalne prihode od 5,5 milijardi dolara što je više od duplo nego prošle godine.

Isti dan, Ševron je prijavio prihode od 6,3 milijarde dolara, što je tri puta više nego krajem prvog kvartala 2021. godine.

– Finansijski rezultati u prvom kvartalu su povećali prinos na uloženi kapital na 14,7 odsto, te je naš bilans dodatno ojačao, rekao je Majk Virt, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Ševron.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos