U VENECIJI PREDSTAVLJENA KNJIGA “NA BALKANSKOM FRONTU”

"Rat i zločini protiv civilnog stanovništva u Srbiji između 1914. i 1918.“

Foto: Pixabayy

U sredu 11. maja u prostorijama Filološkog fakulteta Univerziteta u , održana je prezentacija knjige doktora Milovana PizarijaNa Balkanskom frontu. Rat i zločini protiv civilnog stanovništva u Srbiji između 1914. i 1918.“ koju je arhiv Vojvodine objavio na italijanskom i srpskom jeziku.
Profesor savremene istorije i istorije Istočne Evrope Stefano Petrungaro, koji je organizovao prezentaciju, najpre je poželio dobrodošlicu gostima i publici, a posle je predstavio goste.
Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović je u svom govoru podsetio na važnost međunarodne saradnje i na napore arhiva da pored tradicionalne, arhivističke delatnosti, bude institucija posvećena istraživanju i objavljivanju naučnih radova kako na srpskom, tako na drugim jezicima. U tom duhu je Arhiv objavio poslednjih godina preko 100 naslova, među kojima tri na italijanskom jeziku, u saradnji sa autorima iz Srbije i Italije. Nakon toga predstavio važna izdanja Arhiva Vojvodine na srpskom i engleskom jeziku o stradanju Srba u NDH, o deportaciji bačkih Jevreja, o istoriji Vojvodine i poklonio je preko 50 knjiga Univerzitetskoj biblioteci u Veneciji.
Dr Milovan Pizari je nakon toga predstavio knjigu i govorio o važnosti teme kako za Srbiju tako za Evropu, o arhivskoj građi na kojoj se knjiga temelji i o najvažnijim i najtragičnijim aspektima stradanja civila u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata. Podsetio je kako nažalost se srpska istoriografija još uvek nije dovoljno bavila tom temom.
Na kraju izlaganja razvila se diskusija o kulturi sećanja u Srbiji, o razmerama stradanja srpskog naroda i o budućim potrebnim koracima u istraživanju.
Događaju su prisustvovale, među ostalim, i profesorke Marija Bradaš i Aleksandra Mladenović sa katedre za slovenske jezike Univerziteta u Veneciji.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos