NEMCI SE BOJE RATA

U anketi urađenoj po nalogu Prvog programa nemačke televizije, 63 odsto ispitanika izjavljuje da se boji da će Nemačka biti uvučena u rat. istovremeno, većina smatra da Berlin ne treba da bude uzdržan u podršci Kijevu.

Aktuelna redovna anketa „Dojčlandtrend“ (Trend Nemačke) koja se radi po nalogu Prvog programa nemačke televizije (ARD), pokazuje da se 63 odsto građana Nemačke plaši da bi njihova zemlja mogla da bude uvučena u rat u Ukrajini. Uprkos tome, većina ispitanika zastupa stav da se nemačka Vlada ne mora uzdržavati u podršci Ukrajini.

Nemačka Ukrajinu u ratu sa Rusijom podržava isporukama teškog naoružanja i obukom ukrajinskih vojnika koju obavlja Bundesver. Najmanje je raširen strah kod pristalica Zelenih (46 odsto), a najviše kod pristalica Alternative za Nemačku (AfD) – 77 procenata. Dok je 73 odsto žena zabrinuto, muškaraca je svega 51 odsto.

Koje stranke imaju najveću podršku?

U anketi se tradicionalno postavlja i pitanje: Da su u nedelju savezni izbori, koju stranku biste birali?

Na to takozvano „nedeljno pitanje“ ispitanici u Nemačkoj odgovorili su na sledeći način: Savezni i bavarski demohrišćani udruženi u Uniju (CDU i CSU) dobili bi 26 odsto, slede nemačke socijaldemokrate (SPD) sa 22 odsto. Za Zelene bi se odlučilo 20 odsto ispitanika, a za Alternativu za Nemačku 11 odsto. Liberali (FDP) bi imali osam procenata podrške, Levica bi došla do četiri odsto. Ukupno bi aktuelna vladajuća koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala imala 50 odsto podrške ispitanika.

„Dojčlandtrend” je anketa koju od 1997. sprovodi agencija Infratest dimap po nalogu Prvog programa nemačke televizije (ARD) i nekoliko dnevnih listova. Pitanja se postavljaju telefonski, slučajno izabranim punoletnim građanima Nemačke s pravom glasa, a broj ispitanika varira između 1.000 i 1.500. Uoči saveznih izbora anketa se sprovodi češće. Ova anketa sprovedena je 10. i 11. maja i od 1.226 ispitanika, njih 802 su dali odgovore telefonskim, a 424 elektronskim putem.

dd (tagesschau)

izvor: DW

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos