PŠENICA JE NOVO ZLATO

Odluka indijske vlade o zabrani izvoza dovela je do povećanja cene pšenice za 60%

Foto: Pixabay

Vladini zvaničnici su, ipak, potvrdili da zabrana izvoza nije trajna i da bi se odluka mogla revidirati.

Indija, drugi po veličini proizvođač pšenice na svetu, zabranila je izvoz te robe u inostranstvo.

Razlog za to su brzi rast cena na domaćem tržištu. Međutim, vlada će moći da odobri izuzeće od zabrane.

Analitičari strahuju od daljeg rasta cena pšenice na međunarodnim tržištima, nakon što dolazi “pretnja” o ograničenju izvoza i iz druga dva velika svetska dobavljača – Rusije i Ukrajine.

Treba istaći i da je cena pšenice na međunarodnim tržištima, u međuvremenu dodatno skočila, podstaknuta odlukom Indije.

Dostigla je rekordni nivo u poslednja dva meseca, te prema pisanju BBC, cena pšenice je ove godine globalno porasla za oko 60 odsto. To je svakako uticalo na skok cena svih drugih proizvoda: od brašna, preko hleba do rezanaca.

Konstatuje se i da, iako drugi najveći proizvođač pšenice u svetu, Indija ranije nije bila veliki izvoznik jer se većina useva prodavala na domaćem tržištu.

Vladini zvaničnici su, takođe, mimo priče o izuzeću – potvrdili da zabrana nije trajna i da bi se odluka mogla revidirati.

Potez indijske vlade dolazi nakon što je, usled ruske invazije, ukrajinski izvoz pšenice značajno pao. Istovremeno, cene pšenice u Indiji su rekordno porasle zbog toplotnog talasa koji je pogodio tu zemlju. Sa sušama i poplavama koje ugrožavaju useve u drugim velikim zemljama- proizvođačima, trgovci su očekivali da će zalihe iz Indije nadoknaditi deo manjka.

Izvor Telegraf
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos