KAKO PREDUPREDITI BOLEST MALOG VUKANA?

Rano testiranje (Skrining) novorodjenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju

Foto: Pixabay
Piše: Svetlana Djokić

 

U Srbiji je, u aprilu ove godine, započet pilot projekat ranog testiranja dece stare do jednog meseca (tzv. neonatalni skrining) na  spinalnu mišićnu atrofiju – retku i smrtonosnu neuro-mišićnu bolest, od koje, prema svetskoj statistici, na 8000 novorodjene dece – oboljeva jedno dete.

U Srbiji,  se godišnje rađa petoro – šestoro dece sa ovom dijagnozom. Bolest je genetski nasledna i pokazalo se da obolela deca ne dostižu veći uzrast od – dve godine.

Srbija je u poslednjem trenutku prikupila 2, 5 miliona evra za lečenje devetomesečnog dečaka iz Vranja, Vukana Stojiljkovića, koji ima težak oblik ove bolesti i koji je primljen na čuvenu budimpeštansku kliniku, gde će dobiti najskuplji lek na svetu.
Pilot skrining program se primenjuje samo u Ginekološko akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu, ali postoji mišljenje stručnjaka da je ovo dobra priprema da se projekat implementira naredne godine u celoj državi. On znači da će ona novorodjenčad, kod kojih se otkrije bolest, dobiti lek pravovremeno i biti – apsolutno zdrava.
– Ja, kao majka devetogodišnjeg dečaka, koji je oboleo, znam da je on ranije dobio terapiju, a ne tek pre tri godine, on bi danas trčao. Ovako je moje dete danas u kolicima, ali isto tako znam da nije dobio tu terapiju, on danas ne bi bio živ, kaže Olivera Jovović, predsednica Udruženja za spinalnu mišićnu atrofiju.
Prema statistici, u Srbiji se godišnje radja petoro do šestoro dece sa pokazatelejm ove bolesti. Na osnovu pilot projekta, stručnjaci kažu da će se moći sagledati i efikasnost terapije.  Ona je dragocena, jer pre njenog otkrivanja, primene i zvaničnog odobrenjea za primenu u Srbiji od 2016. godine, obolela deca nisu dostizala ni uzrast od dve godine.
Cilj skrininga je, kaže dr sci med Tamara Šljivančanin – Jakovljević, pedijatar u GIK “Narodni front”,  da se kod novovorodjene dece otkrije bolest, da se da prava terapija, jer onda imaju šanse za normalan život. Potrebno je samo uzeti dve kapi krvi iz pete deteta, uz saglasnost majke i videti rezultat.
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos