ZAŠTO TURSKA PRETI DA ĆE BLOKIRATI PRIJEM ŠVEDSKE I FINSKE U NATO?

Otkrivena Erdoganova lista zahteva

Foto: Pixabay

Pretnja Turske da će blokirati prijem Finske i Švedske u NATO nema nikakve veze s Rusijom.

RT se pak poziva na pisanje agencije Blumberg, koja je navela da su joj tri viša turska zvaničnika potvrdila da Turska ima listu zahteva za NATO, a da će zauzvrat, ako oni budu ispunjeni, „pustiti“ Finsku i Švedsku u NATO.

Ta lista počinje, kako piše Blumberg, zahtevom za uklanjanje sankcija koje su Turskoj uvedene zbog kupovine ruskog sistema S-400, a zahteva se i ponovno uključivanje u napredni F-35 program nabavke aviona.

Finska i Švedska su danas zvanično predale zahtev za članstvo u NATO, a da bi to i postigle, svih 30 članica Alijanse mora glasati „za“. Međutim, turski predsednik je rekao da Turska nema nameru da pristane na to.

Švedska i Finska su u sukobu s Turskom zbog toga što daju politički azil osobama za koje Ankara navodi da su teroristi, odnosno pripadnicima Kurda, zahteva i da im se ti „teroristi“ izruče, što te dve nordijske zemlje odbijaju.

Blumberg piše da Ankara zahteva da lideri Finske i Švedske javno osude delovanje partije Kurda PKK, lao i sve njihove saradnike, pre nego što Turska glasa za uzlazak te dve zemlje u NATO.

Takođe, turski ministar spoljnih poslova zahteva od te dve zemlje da ukinu sve sankcije koje su uvele Turskoj.

Blumbergovi izvori tvrde i da je turska lista zahteva u stvari podugačka i da je među njima zahtev za SAD da kupe na desetine ratnih aviona F-16, kao i nadogradnju za postojeću flotu.

 

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos