VUČIĆ: TEŠKA ZIMA ZA CEO SVET ZBOG RATA U UKRAJINI

"Mnogo teška zima čeka ceo svet"

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da “mnogo tešta zima čeka ceo svet”, i da će skoro četvrtina sveta biti u problemu sa osnovim količinama hrane ako se ne promeni nešto u sukobu na istoku Evrope. Vučić je u Novom Sadu prisustovao otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se saglasio sa ocenom o teškoj zimi i poručio da dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu.

“Pitao sam premijera Orbana možemo li da čuvamo deo energenata u Mađarskoj, jer mi nemamo kapaciteta, a on mi je u roku od sekund rekao da nema problema“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da gradi partnerski odnos, prenosi Fonet.

Predsednik Srbije je dodao da je u Briselu, na sastanku ministara spoljnih poslova, jedino šef diplomatije Mađarske bio “jedini i u potpunosti uz Srbiju”.

Upitan o usaglašavanju Srbije sa odlukama EU kada je reč o sanakcijama Rusiji, Vučić je ocenio da je mnogo zahteva, ali je njegov posao da brine o Srbiji, a ne o EU.

“Brinućemo o EU, kada budemo član Unije, a sada nam je posao da brinemo o Srbiji, da ima dovoljno hrane, goriva, integritetu, Ustavu”.

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je zadovoljan što Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, gladi u svetu, rasta cena i ratnih sukoba u Ukrajini, upoređujući pojedine sankcije Brisela prema Moskvi sa “atomskom bombom”.

“U normalnim okolnostima obojica bismo, posle izbornih pobeda, mogli da uživamo u medenom mesecu, da se opustimo i odmaramo”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je poručio da dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu, i da će biti “bezbedne kada je reč o gasu i prehrambenim proizvodima”.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je naglasio da je Srbiji teško jer nije članica EU, a Mađarskoj jer jeste članica.

Orban je ukazao da “ne može ni da izbroji sve one koji su kritikovali investiciju brze pruge Beograd – Budimpešta”, ali se u sadašnjoj situaciji nesigurnog transporta korz Ukrajinu, ta investicija pokazala kao veoma značajna.

“Time smo uspeli da obezbedimo siguran transport iz grčkih luka do centralne i zapadne Evrope”, objasnio je on.

Mađarski premijer smatra da će obezbeđivanje hrane za naredni period biti glavni izazov i dodaje da Budimpešta ne pristaje na pojedine odluke u Briselu koje su ekonosmki neprihvatljive i koje bi dovele do ogromnog povećanja cena.

“Donete sankcije prema Rusiji su kao atomska bomba”, zaključio je Orban.

Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos