ITALIJA JE POSTALA NAJVEĆI UVOZNIK RUSKE NAFTE

Paradoks sankcija

Foto: Pixabay

Dok Evropska unija smišlja kako da smanji veliku zavisnost od ruskih energenata i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti.

Italija je toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći evropski pomorski hab za dopremanje nafte tankerima, prestigavši na toj poziciju Holandiju.

Podaci koje je objavila kompanija Kpler, a prenosi ih Financial Times, pokazuju da je Rusija ovog meseca dnevno izvozila u Italiju 450 hiljada barela, što je četiri puta više nego u februaru, te najviše još od 2013. godine, a uglavnom je nafta stizala preko sicilijanske luke Augusta, ali i Trsta, prenosi Jutarnji list.

U blizini luke Augusta je rafinerija ISAB koja je u vlasništvu Lukoila i budući da Lukoil nije pod evropskim sankcijama, sada joj doprema povećane količine nafte na preradu.

Sankcije rafineriju 100-procentno okrenule ka Rusiji

Naime, ta je rafinerija inače dopremala naftu iz različitih izvora, koristeći za finansiranje tih transakcija kredite evropskih banaka, ali otkako su ti krediti usled nametnutih sankcija zbog rata u Ukrajini postali nedostupni, rafinerija se okrenula ruskoj nafti.

Tako se dogodio paradoks da je, umesto smanjivanja uvoza nafte iz Rusije, u Italiji njen uvoz povećan, kako za britanski dnevnik kaže lokalni sindikalni poverenik, koji iznosi i podatak da je pre sankcija samo 30 odsto sirove nafte u rafineriju ISAB dolazilo iz Rusije, a sada je to 100-procentno, prenosi See Biz.

ISAB obrađuje do 22 odsto sirove nafte u Italiji i izvozi u desetak zemalja, a u tom delu Sicilije je jedan od najvećih poslodavaca i sindikati i lokalni političari upozoravaju da bi embargo na rusku naftu doveo do zatvaranja te rafinerije.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos