RUKA POMIRENJA I U SKOPLJU

SPC priznala autokefalnost MPC-Ohridske arhiepiskopije

Foto: Pixabay

Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije, saopštio je patrijarh SPC Porfirije na zajedničkoj liturgiji pomirenja u skopskom hramu Svetog Klimenta Ohridskog.

„Pred našim očima se dešava čudo. Mi smo deo tog čuda“, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na zajedničkoj liturgiji u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju na kojoj je objavio da SPC priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

„Sada braćo i sestre, kada smo došli ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve blagoslovio je, odobrio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost“, rekao je patrijarh SPC, što je okupljeno sveštenstvo i narod dočekalo uz gromoglasan aplauz.

„Dugo očekivana vest“

Patrijarh Porfirije je najavio da će, nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i o tome obaveštene sve ostale pravoslavne crkve.

„Ovo je dan kada smo čuli dugo očekivanu vest“, rekao je arhiepiskop MPC-OA Stefan. On je zahvalio poglavaru Srpske pravoslavne crkve kao i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju.

Današnja vest iz Skoplja stigla je nakon što je prošle nedelje u Beogradu održana zajednička liturgija pomirenja dve crkve. Prethodno je Sabor SPC 16. maja, nedelju dana nakonodluke Vaseljenske patrijaršije, odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos