PISMO DŽORDŽA SOROŠA

Evropa treba da ima živaca, Putin ucenjuje gasom

Foto: Pixabay

EU je takođe veoma važno tržište za Kremlj i Putinu je potreban prihod od gasa.

Pregovaračka pozicija ruskog predsednika Vladimira Putina „nije tako jaka kao što se čini“ i Evropa ima herca protiv njega, kaže milijarder investitor Džordž Soros.

U pismu italijanskom premijeru Mariju Dragiju, Soros je rekao da Putin „očigledno ucenjuje Evropu” preteći, ili zapravo, uskraćujući isporuke gasa.

„To je ono što je uradio prošle sezone. Stavio je gas u skladište, a nije ga isporučivao Evropi. To je stvorilo nestašicu, podiglo cene i donelo mnogo novca, ali njegova pregovaračka pozicija nije tako jaka kao što se pretvara“, napisao je Soros u ponedeljak.

Rusija je nedavno prekinula isporuke gasa Finskoj tvrdeći da ta zemlja ne plaća za to u rubljama. Taj potez usledio je nakon što je Helsinki objavio svoje namere da se pridruži NATO-u.

Bugarska i Poljska su takođe prestale da dobijaju ruski gas pre nekoliko nedelja. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Moskva je objavila da će „neprijateljske“ nacije morati da plaćaju ruski gas u rubljama – politika koja omogućava Kremlju da podržava sopstvenu valutu.

Međutim, Soroseva poruka je da evropske zemlje imaju mere i protiv Putina.

EU, koja uključuje 27 zemalja, dobija oko 40% svojih zaliha prirodnog gasa iz Rusije, što otežava bloku da prekine da ga kupuje preko noći.

Ali, prema Sorosu, EU je takođe veoma važno tržište za Kremlj i Putinu je potreban prihod od gasa da bi izdržavao svoju ekonomiju.

Naveo je i da civilizacija možda neće preživeti Putinov rat.

Izvor Telegraf
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos