RUSIJA NUDI UKRAJINI SLOBODAN IZVOZ HRANE U ZAMENU ZA UBLAŽAVANJE SANKCIJA

Da li je kompromis na vidiku?

Foto:Pixabay

Visoki zvaničnik ruske vlade kaže da bi Moskva mogla dozvoliti brodovima koji prevoze hranu da napuste ukrajinske luke na Crnom moru u zamjenu za ukidanje nekih sankcija nametnutih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukrajinske luke su blokirane otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, ostavljajući više od 20 miliona tona žitarica u silosima u zemlji.

Rusija i Ukrajina čine skoro jednu trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza i suncokreta, a blokada njenih luka doprinosi rastućoj globalnoj krizi s hranom.

“U više navrata smo u vezi s tim izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su uvedene na ruski izvoz i finansijske transakcije”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi Interfax.

“Ukrajinska strana zahtijeva i da se deminiraju sve luke sa usidrenim brodovima. Rusija je spremna osigurati neophodan humanitarni prolaz, a to čini svaki dan”, kazao je.

Rusija je po tom pitanju u kontaktu s UN-om, rekao je Rudenko, prenijela je novinska agencija RIA.

Interfax je citirao Rudenka koji je upozorio da bi bilo kakva moguća pratnja ukrajinskih brodova s žitom uz zapadna plovila “ozbiljno pogoršala situaciju u Crnom moru”.

Rudenko je demantovao izvještaje zapadnih medija da ruske snage kradu žito iz ukrajinskih luka.

“Mi ovo u potpunosti odbacujemo. Mi nikome ništa ne krademo”, rekao je novinarima.

CNN je ranije objavio satelitske fotografije koje navodno potvrđuju da Rusija izvozi žito iz Ukrajine preko Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. godine.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos