“UKUCAJTE PIN” IDE U ISTORIJU

Karticama sa kodovima odbrojani dani, otisak prsta sada će biti ključan

Foto: Pixabay

Poruka “ukucajte pin” uskoro bi mogla da ode u zaborav. Odbrojani su praktično dani bankarskim karticama sa čipovima i pin-kodovima koje su vlasnici unosili prilikom plaćanja i podizanja novca. Banke će banke uskoro preći na izdavanje biometrijskih platnih kartica, piše britanski Mirror.

Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da je koristi bez dozvole vlasnika.

Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu.

Prodavnice neće morati da menjaju mašine za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Kada ovakvu praksu treba očekivati u Srbiji?

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da u Evropi još ima standarda u bankarstvu koji ne postoje u Srbiji, ali da u našoj zemlji u ovoj oblasti postoji savremen pristup.

Narodna banka Srbije je već prepoznala biometriju i koristi je u otvaranju računa. Nekoluiko banaka ima ovakvu praksu i omogućile su građanima da otvaraju račun sa video pozivom, a iza svega upravo stoji biometrija – kaže Uzelac za Blic.

Naš sagovornik dodaje i da Srbija nije regulatorno daleko od prakse koja se najavljuje, ali da bi problem mogla da bude implementacija.

– Sve što dozvoli NBS ne mora da znači da će banke i prihvatiti – kaže Uzelac.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, bez potreba za nošenjem platnih kartica još prošle godine.

Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na bankomatima.

Skenirano lice klijenta se proverava i verifikuje u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura koja sadrži fotografije i identitete četiri miliona stanovnika ovog grada-države.

Verifikacija lica sadrži bezbednosnu funkciju za sprečavanje prevara, koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma, čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tokom postupka verifikacije.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos