4 SAVETA KOJE NE BI TREBALO PRIMENJIVATI U VASPITANJU DECE

Psiholozi tvrde da su štetni za decu

Foto: Pixabay

Neki principi u vaspitanju dece prenose se kroz generacije, ali to ne znači da su korisni i dobri za mališane.

Verovatno se svakom mladom roditelju desilo da od svojih roditelja sluša savete kako je najpametnije vaspitavati dete. Nekada to budu korisne stvari, koje su naučile bake i deke iz iskustva, a nekada i nešto što ne bi trebalo poslušati i primeniti po svaku cenu.

Psiholozi tvrde da postoji pet saveta koji se prenose “sa kolena na koleno“, a koje ne bi trebalo koristiti u vaspitanju, prenela je stranica BestLife.

1. “Svako dete bi trebalo tretirati isto”

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše dece na isti način nije baš najispravniji pristup. Prema rečima savetnice za  mentalno zdravlje i specijaliste za prodične odnose Adine Mahali, bolje je tretirati decu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite više vremena sa jednim detetom, dok drugom dajete više prostora

N.emojte se plašiti da gledate na svako dete kao na posebno –  predlaže Mahali.

2. “Deci dajte slatkiše, samo ako su do kraja pojela večeru”

Naravno, ne želite da vaše dete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora da pojede ceo obrok kako bi dobilo slatkiš, to može vremenom da dovede do razvoja nezdravih navika u ishrani.

– I pored toga što je posao roditelja da odluči šta jeste za jelo, detetu prepustite da izabere hoće li da jede i koliko – kaže Džen O’Rourk, edukatukatora za roditelje i decu.

3. “Ako dete ima napad besa, jednostavno ga ignorišite, proći će”

Deca nisu vešta u regulisanju i kontroli emocija, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada besa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uzrnemirena. Međutim, nije reč o namernoj manipulaciji.

– Dete koje proživljava tantrum pati i ne kontroliriše svoja osećanja i postupke–  kaže O’Rourk. Ona napominje da roditelji ne bi trebalo da ignorišu dete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i veštine zaključivanja.

4. “Stalno grljene, pokazivanje naklonosti i ljubavi mogu da razmaze dete”

Želite da držate, grlite, milujete ili ljubite svoje dete, ali stariji i iskusniji kažu da ćete tako da ga razmazite.

– Radite to što želite, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neutemeljena. Bebe su biološki dizajnirane za držanje, maženje i nošenje – smatra dr Samata Radford.

5. “Ćuškom se dete uči  poštovanju”

Postoji mnogo načina na koje možete naučiti dete poštovanju, a ćuške svakako nisu deo njih. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychological Science, deca koja su udarana u starosnom dobu od pet godina pokazala su veće probleme u ponašanju sledeće godine i tri godine kasnije od dece koja nisu doživljavala telesno kažnjavanje.

Izvor Telegraf
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos