ZABRANA RUSKE NAFTE NE VAŽI ZA MAĐARE

Evropska unija iznela novi predlog za prekid snabdevanja ruskim energentima

Foto: Pixabay

EVROPSKA unija je predložila delimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani predlog sankcija koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba kroz koji se Mađarska snabdeva sirovom naftom.

Predlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest meseci i naftnih derivata za osam meseci, rekli su evropski zvaničnici koji su zahtevali anonimnost.

Ovaj predlog omogućava više vremena za Mađarsku koja se protivila sporazumu o sankcijama da pronađe tehničko rešenje koje će uspešno zadovoljiti njene energetske potrebe.

Nedavno je savetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je upravo cev naftovoda “Družba” koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, “moglo nešto da se desi”.

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

– U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ”Družba”, rekla je ona na Kijevskom forumu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom “nešto moglo da se desi”.

Naftovod “Družba” počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brjansk i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos