“NOMADKINJE” NINE ŽIVANČEVIĆ

Nina Živančević je takođe i prozna autorka, esejista, kritičar i prevodilac, a živi i radi u Parizu.

Pjer Mereškovski

U današnjem Zlatnom preseku predstavićemo novu knjigu pesnikinje Nine Živančević „Nomadkinje”, u izdanju Umetničke galerije „Nadežda Petrović” iz Čačka, koja nas bliže upoznaje sa 14 umetnica sa prostora bivše Jugoslavije. Doajenke srpske savremene umetnosti Ljubinka Jovanović Mihailović i Kosara Bokšan otvaraju studiju Nine Živančević u kojoj autorka podseća na nedovoljno poznate umetnice u našoj sredini, a sve zbog već tradicionalnog nemara prema odsutnima.

Ona se nastavlja tekstovima o Marini Abramović, Evgeniji Demnievskoj, Kirili Radovanović Fae, Vesni Viktoriji i Vesni Bajalskoj, Ljubici Mrkalj, Oliveri de Majcen, Seleni Vicković, Jeleni Mišković, Eleonori (Bebi) Bruk, Liliji (Ljiljani) Pavlović Dear i Tatjani Stolpović.

Sa promocije knjige „Nomadkinje” Nine Živančević

Nina Živančević je takođe i prozna autorka, esejista, kritičar i prevodilac, a živi i radi u Parizu. Sarađivala je sa mnogim umetnicima (među kojima je Alen Ginzberg), predavala je književnost i teoriju avangarde u SAD, pisala za brojne časopise i novine, predavala je avangardno pozorište, film i performans na Sorboni i na univerzitetu Pariz 8. Do sada beleži izdanja petnaestak poetskih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom jeziku, kao i više proznih knjiga i eseja. Dobitnica je mnogih književnih nagrada, prevodila je i uređivala brojne pesničke antologije svetskog značaja, a i lično učestvovala u njima.

 

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos