“NEMAM NAMERU DA IZGUBIM ZEMLJU ZBOG IDIOTA”

Žestok sukob Mađarske i Ukrajine, pale teške uvrede

Foto: Pixabay

Izbio je žestok diplomatski spor između Kijeva i Budimpešte tokom kog su visoki zvaničnici obe zemlje razmenjivali uvrede i dovodili u pitanje mentalno stanje onih drugih.

Sve je “zakuvao” predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover, koji je osudio stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prema drugim narodima.

– Ne mogu da se setim nijednog lidera zemlje kojoj je potrebna pomoć da govori protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsednik Zelenski, ne samo protiv Mađarske, već čak i protiv nemačke kancelarke – rekao je Kover tokom intervjua za lokalnu HirTV.

Agresivno zahtevanje strane pomoći Zelenskog možda je posledica njegovih “ličnih mentalnih problema“, dodao je Kover

– Treba pretiti neprijateljima, a ne onima koje želite da kao prijatelje. Postoji neka vrsta ličnog mentalnog problema, i ne znam šta se može učiniti po tom pitanju – rekao je on, a preneli ruski mediji.

Ove izjave izazvale su diplomatski slom u Kijevu, pri čemu su zvaničnici ispalili niz uvreda na račun Mađarske u celini i Kovera lično. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga doveo je u pitanje Koverovo mentalno zdravlje, preneo je Kurir.

– Poznaješ magarca po ušima, a budalu po brbljanju. Kratki um ima dug jezik – napisao je Sibiga na Fejsbuku, kritikujući “neprihvatljive, zlobne opaske ’ispod prosečnih političara’ kao što je šef mađarskog parlamenta”.

Sličan odgovor dalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Kovera zahtevalo da pokaže dokaze o sopstvenom mentalnom zdravlju.

– Dalja procena Koverovih reči direktno zavisi od procene koja stoji u njegovom zdravstvenom kartonu – rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Zvaničnik je takođe optužio Mađarsku da “tvrdoglavo” nastavlja da “baca blato na Ukrajinu i briše ruske zločine”, dok je sugerisao da se zemlja “više puta” u istoriji našla na strani “zla”.

Kijev je više puta kritikovao Mađarsku zbog njenog uočenog nedostatka podrške u tekućem sukobu, kao i zbog nevoljnosti da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa i premijer Viktor Orban uspeo je da “izboksuje” da se naftni embargo EU ograniči na isporuke nafte pomorskim putem i izbacivanje patrijarha Kirila sa “crne liste” sankcionisanih pojedinaca. Ti ustupci koje je izdejstvovao žestoko su zaboleli i Kijev i Brisel.

Tim Anderson, direktor Centra za kontrahegemonističke studije preneo je da je sam Orban na kritike koje mu je uputio Zelenski odgovorio: “Baš me briga za države i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalosti i ne želim da izgubim svoju zemlju zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope i sa kim, sa Rusijom”.

Izvor Blic
1 komentar
  1. […] izjava Orbana objavljena je na brojnim domaćim i regionalnim portalima poput Volim Podgoricu, B92, Televizija srpske dijaspore, Radio Balkan Seher […]

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos