CRNA KUTIJA OD JULA U AUTOMOBILIMA

Svi novi četvorotočkaši na evropskom tržištu moraće da je imaju, evo šta to znači

Foto: Pixabay

Svi novi automobili na evropskom tržištu će za mesec dana morati da imaju crnu kutiju. Ugradiće je proizvođači vozila, a radi se o uređaju koji pomaže u prikupljanju ključnih podataka iz saobraćajnih nesreća. To je možda manje poznato, ali mnogi stariji automobili takav sadržaj već imaju.

– Ovo vidim kao neku zamenu za svedoke. Mi smo mogli da izračunamo ovu brzinu s kojom smo udarili, 30 i nešto na sat. Računskim putem, u simulacijskim programima. Bez problema to možemo. Ali ono što ne možemo nikad da dobijemo u saobraćajnim nesrećama je radnja vozača pre sudara – rekao je za RTL Tomislav Kučinić asistent u Zavodu za saobraćajno – tehnička veštačenja.

Kutija se vadi ako je auto smrskan

U maloj kutiji s čipovima biva zapisano sve što vozač napravi pet sekundi pre sudara. Ona beleži čak 41 podatak. Željko Šarić iz Zavoda za saobraćajno-tehnička veštačenja Fakulteta saobraćajnih nauka kaže da se kutija nalazi u centralnom delu vozila, ispod menjača ili ručne kočnice. Objašnjava da je tako očuvana od oštećenja u sudaru. Kaže da do sada nisu čuli da se oštetila prilikom sudara.

Kutija se vadi samo ako je auto smrskan. U slučaju lakših nesreća, automobil se preko laptopa spoji na poseban uređaj. Najpoznatiji slučaj crne kutije je onaj iz 2018. kada je Marin Kamenički jureći po ulici 195 km/h usmrtio dve osobe. Crna kutija je pokazala kojom je brzinom Kamenički vozio. Sudskim veštacima i proceniteljima bi crna kutija olakšala posao.

– Da li vozač bio vezan, putnici, jesu li se aktivirali vazdušni jastuci, da li je bilo kakvog skretanja, usporavanja, ubrzavanja. Kada nema crne kutije to se radi ručno, peške. Imamo programske alate koji nam pomažu – objasnio je za RTL Mate Filipović, procenitelj štete.

Crna kutija u novim automobilima od 6. jula

S obzirom na to da je prosek voznog parka kod nas 15-ak godina, vozila su stara, tako da još uvek je to u implementaciji. Ali kod novih vozila značajno će uticati. To predstavlja budućnost – kaže procenitelj štete iz Srbije Miloš Jovanović.

Od 6. jula svaki novi automobil koji ide na tržište Evropske unije mora da ima ugrađenu crnu kutiju. Mnogi proizvođači ih ugrađuju već godinama, što znači da je kutija u brojnim automobilima a da vozači uopšte ne znaju, izveštava RTL.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos